detector.media
06.07.2016 19:23
Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах
Порошенко підписав закон про квоти для українських пісень в радіоефірах
Президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 1421-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій».

Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

Метою закону є забезпечення у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% національного аудіовізуального продукту, повідомляє прес-служба Президента.

Згідно закону телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Обсяг частки пісень державною мовою та іноземними мовами, які є офіційними мовами Європейського Союзу, визначається в ліценції на мовлення телерадіоорганізації.

Закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування.

З дня набрання чинності цим законом мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити протягом першого року  - не менше 50%, протягом другого – не менше 55%, протягом третього – не менше 60%.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу та в цілому  компромісний законопроект №3822-д «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)», який напередодні підтримав Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики.

Ініціатори проекту: Вікторія Сюмар, Андрій Парубій, Ольга Червакова, Юрій Павленко, Владислав Севрюков, Олександр Абдуллін, Сергій  Висоцький, Олена Кондратюк, Богдан Онуфрик, Олександр Опанасенко, Олександр Сочка, Дмитро  Стеценко.

Потреба в підготовці законопроекту №3822-д виникла після того, як 2 червня Верховна Рада, не знайшовши достатньо голосів хоча б для одного з двох законопроектів, що мали запровадити квоти на пісні українською мовою в ефірі (№ 3822 і № 3822-1), відправила їх на повторне перше читання. Це змусило їхніх авторів сісти за стіл перемовин та в короткі терміни підготувати спільний документ.

Компромісний законопроект №3822-д, винесений на голосування сьогодні, 16 червня, пропонував:

- встановити 35-відсоткову квоту на пісні українською мовою для часових проміжків з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00;

- виключити норми про квоту для телебачення – залишити тільки для радіо;

- квота вводиться поступово: протягом першого року – 25%, другого – 30%, третього – 35%;

- для радіостанцій, в яких ліцензією передбачено, що вони більше 60% продукту мовлять мовами ЄС, встановлюється пільгова квота на пісні українською мовою – 25%;

- квота на українську мову ведення ефіру – 60%;

- квота на мову ведення ефіру також вводиться поступово: протягом першого року – 50%, другого – 55%, третього – 60%;

- закон вступає в силу через чотири місяці з дати оприлюднення.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY