Запізніле зізнання

25 Червня 2007
11076
25 Червня 2007
15:13

Запізніле зізнання

11076
Я не хочу довго моралізувати про свободу слова і незалежність журналістів. Але її поява залежить в тому числі і від публічних відмов від дорогих подарунків, які в пристойному товаристві називаються хабарами.
Запізніле зізнання

На день журналіста я отримала кілька подарунків – коробку цукерок, ліхтарик, щоденник і подібні приємні дрібниці.

Найбільшим був пакет з емоційним логотипом відомої політичної сили. Заглянувши в нього, я побачила олівці, ручки, чашку, блокноти, пляшку шампанського – все з тим же характерним логотипом.

Іронічно посміхнувшись, я залишила пакет на роботі, забравши додому тільки залізну коробочку – я непристойний дилетант в техніці і в колег посоромилася питати що це таке.

Через деякий час з відрядження повернувся чоловік. Побачивши в коридорі ту саму коробочку і знаючи про мою необізнаність з електронними новинками, він здивовано запитав: "Ти купила ІPod Nano?!"

Так я з'ясувала, що це сучасний прилад для прослуховування музики і що коштує він близько двохсот доларів…

Як журналіст я ніколи не отримувала таких подарунків і, чесно кажучи, розгубилася. Чим як не корупцією, це називається?

Я спробувала поговорити з колегами і з'ясувала чимало цікавих фактів: один з чинних віце-прем'єрів подарував (чи від його імені подарували) на професійне свято кільком журналісткам кухонні комбайни.

Одна державна компанія, яка задекларувала за минулий рік понад 20 мільйонів доларів збитків, так не мучилася – просто журналістам, що постійно з нею контактують, роздали конверти зі стодоларовими купюрами.

Від ста гривень до ста доларів в конвертах отримали чимало харківських журналістів від прес-служб місцевих органів влади і народних депутатів.

Луганська влада подарувала … DVD-плеєри тим журналістам, що найкраще висвітлювали… тему ЖКХ!! Остання інформація в моєму рейтингу затьмарила вручений мені ІPod Nano.

Чи не краще було луганській владі на ці гроші вкрутити пару тисяч лампочок в під'їздах? Журналісти точно б зробили сюжет. Безплатно!

Я не хочу довго моралізувати про свободу слова і незалежність журналістів. Але її поява залежить в тому числі і від публічних відмов від дорогих подарунків, які в пристойному товаристві називаються хабарами.

Колеги, невже вам не гидко? Я підозрюю, що дорогу залізну коробочку прислали не тільки мені. І думаю, що люди, яких ТАК вітають з професійним святом, точно заробляють достатньо, щоб мати на чому слухати музику.

А про гроші в конверті взагалі якось соромно писати. Всі знають, що це означає і як ставляться до людей, які такі презенти приймають.

Я далека від думки, що мої колеги, отримавши недешеві презенти тут же кинулися їх відробляти. Більшість поставилася приблизно так: візьмемо, а робити будемо по-своєму.

Ну точно як наші виборці, які приймають гречку й олію! Чим ми кращі за них і чого в такому разі хапалися за голову і дивувалися, що в Києві переміг ТАКИЙ мер, а у Верховній Раді змогли з'явитися безпринципні циніки.

Український (чи совковий) погляд на життя, що закони і правила моралі стосуються всіх, крім мене, особливо якщо ніхто не дізнається про мою маленьку слабкість – один з головних ключів до ями, в якій досі борсається наша країна.

Я припускаю, що чимало хто, як і я, не знав що таке IPod і скільки він коштує. І політики, від чийого імені це робиться, можливо, не все знають про ініціативи своїх прес-служб.

Саме тому я побоялася просто повернути подарунок без такого відкритого листа. Щоб він тихенько не опинився в іншій кишені. В четвер 21 червня службовий водій відвіз Іpod Nano дарувальникам.

А до політиків в мене є інша пропозиція: матимете зайві гроші – звертайтеся. У нас є підшефний дитячий будинок.

Іванна Коберник, телеведуча і журналіст, для УП

P.S. У першому варіанті цього тексту я прямо назвала, від кого отримала дорогий подарунок. Але внесла виправлення - не хочу, щоб опоненти використовували це у виборчій кампанії. Бо, судячи з розповідей колег, таким задобрюванням журналістів грішать практично всі. А ми всі мовчимо.

P.P.S. У моєму опитуванні був також дорогий подарунок журналістам, який не соромно прийняти: велика промислова компанія замовила журналістам… тренінг з техніки жорсткого інтерв'ю.

Провів його відомий авторитетний журналіст. Ті, хто взяв участь, залишилися дуже задоволеними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11076
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду