Путін грає в хокей

27 Квітня 2013
16819
27 Квітня 2013
16:55

Путін грає в хокей

16819
Путін грає в хокей
Широкий прокат в Україні нового російського фільму «Легенда №17», присвяченого радянському хокеїсту Валерію Харламову, наводить на думку державної важливості. Ось із «кого» варто було б брати приклад вітчизняному Держкіно. Ось у Кого слід було б повчитися майстерного вміння поєднати на одній льодовій арені неприкриту пропаганду та режисерську щирість: держзамовлення і щемливу інтонацію (деякі глядачі під час перегляду — ридають). 
 
Володимир Володимирович, на відміну від декотрих, любить кіно і театр. Якось прийшов у «Современник» на «Дихо з розуму». І після спектаклю влаштував професійний рознос Галині Волчек. А чому це, питається, Чацький у вас розмазня, якщо відповідно до канону він сильний герой і не повинен канючити? (У Галини Борисівні тоді виникла МХАТівська пауза). А нещодавно Володимир Володимирович прийшов на прем'єру «Легенди №17», яку продюсирував його друг Микита Сергійович. І після перегляду глава держави зазначив: кіно — корисне і воно неодмінно знайде свого глядача! (Після цієї картини Путіну сильно захотілося подивитися хокей «наживо». Така сила мистецтва). 
 
Якщо без приповідок, то «Легенда №17» — давно вже очікуваний якісний російський фільм для «широкого глядача». Репертуарне роздратування, що накопичилося, утома від «Джунглів», де розбійничають бандити з «Камеді Клабу», ще більше відтіняють своєчасність проекту режисера Миколи Лебедєва. Ну, нарешті в прокат запущено фільм про позитивного героя. А не вбивцю з Люберець чи ідіота з «Наша RUSSIA». 
 
Байопік про Валерія Харламова якісно виділяється й на тлі нахабних, спекулятивних байопіків про Жукова, Фурцеву та інших немеркнучих героїв радянської епохи. «Легенда» все-таки зроблена з любов'ю до героя і розкриває перед глядачем його тернистий шлях до слави. Не церемонячись із деякими історичними фактами, режисер-сценарист вибудовує жорстку конструкцію про Переможця, радянського чоловіка-попелюшку, який стрибонув на вершину спортивного успіху. Домігся всього своєю працею. Встояв перед гебістськими спокусами. Зберіг людську порядність стосовно вчителя (великого тренера Анатолія Тарасова). 
 
Шлях героя очима режисера Лебедєва розпочинається ще в Іспанії, Більбао. Там маленький Валера спостерігає яскраві епізоди кориди і мимоволі сам стає її учасником: лише випадок рятує його від розлютованого бика. Той епізод — уже гра на опір. Гра на перемогу. Він супроводжує Харламова усе життя. Дитячий слайд стає підсвідомою мотивацією інших вчинків. Невдовзі він так само сміливо кидається в бій — як на бика — на спортивного супротивника. Яким і стане для нього у 1972-му збірний образ лютого канадця — головного ворога епохальної суперсесії СРСР—Канада. Тріумфальний рахунок 7:3 — на користь СРСР! І це не просто результат, а ще одна перемога СРСР над іноземним недругом. 
 
А до цього в героя — важкий шлях випробувань. Тренер Тарасов не надто вірить у нього. Кидає в «тьмутаракань» набратися досвіду. Випробовує його на міцність. Але найскладніше випробування — не на льоду, а за лаштунками спорту. Підступний партійний «доглядач» пропонує стукати на вчителя. І тут совість радянського хлопця стає твердішою за лід. Відмова! І автокатастрофа в запалі екзальтації, коли його улюбленого тренера ламають об коліно... 
 
…Картина залишає глядача наодинці з героєм у тому самому тріумфальному 1972-му. Матч життя виграно. Трибуни спорожніли. Харламов, який переміг, вдивляється в порожнє черево трибун. Адже завтра треба знову перемагати — своїх і чужих. І він, на відміну від глядачів, не знає, що «переможцем» у тій сутичці виявиться Доля, яка закине успішного хокеїста на мокре шосе. І зіштовхне з неминучістю... 
 
Деталей тієї моторошної резонансної автокатастрофи, які потрясли світ у 1981-му, у фільмі не буде. Оскільки фільм робить головною тему професійного становлення. Режисер Лебедєв і зняв фільм — про професіоналів. Вправно балансуючи між держзамовленням і щирістю очікувань уболівальників. 
 
А «держзамовлення», як відомо, — це канал «Росія 1» (виробник блокбастера «Тарас Бульба»), який передбачає чіткі ідеологічні сигнали у своїй продукції. Коли, скажімо, у проектах «Першого каналу» основні ставки зроблені на «гравців» (зірок-акторів або зірок-літераторів на кшталт Акуніна), то в репертуарі «Росії 1» — акценти чіткі: Росія — велика наша держава (і далі за текстом). 
 
І в картині Лебедєва образ «ушедшей натуры», тобто СРСР, подано місцями ідеалізовано, сентиментально. Це образ «єдиного дому», де всі один за одного вболівають і всі одне одного підтримують. А якщо й знаходиться якась гидота, так і та з «органів», і псує життя чесним людям, таким як тренер Тарасов. 
 
Власне, в «Легенді» сюжет ґрунтується на тріо: гравець, тренер, гебіст. Скажімо, історія тренера Тарасова (віддалена від історичного прототипу) — це лінія приниженого, але незрадженого вчителя. А лінія гебіста Балашова — спіраль про непереможного «совка», який, набуваючи різних личин та службових повноважень, однаково завжди на коні. Акторське тріо, до речі, у цій картині працює злагоджено. Данило Козловський роллю Харламова закріплює за собою статус одного з найкасовіших наднових акторів російського кіно. Олег Меншиков (Тарасов) немов реабілітується за свої недавні провали в «Золотому теляті», «Стомлених сонцем 2-3» та «Статському раднику» (тренера він грає настирливо, чуттєво, відсторонено, самовіддано, як уже давно не грав). Що казати про Володимира Меньшова (Балашов) — суцільне задоволення та сама любота в ролі комуністичного мерзотника. 
 
Таким чином, непрохідна російська прем'єра ніби залпом виконала кілька важливих завдань, поставлених перед кіногалуззю Володимиром Путіним. Перше. Сусіди яскраво та виразно показали сучасну кінокартинку, ніби скановану з найкращих голлівудських технологій, але все-таки «свою», місцеву. Друге. Масовому глядачу показано приклад виразної кінодраматургії: в сюжеті чітко помітні погані і хороші, добрі і злі. Третє. Ця сама прем'єра для мас підноситься як масована пропаганда здорового способу життя (взагалі) і корисності хокею як виду спорту (зокрема). І четверте, головне. Нарешті за багато років у цьому кіно першим номером виведено на екран героя позитивного. Ніби зразок для наслідування. Хіба погано наслідувати хороше? 
 
Свідомо залишаючи «за кадром» багато розбіжностей у фільмі з подіями реальними (наприклад, не було в СРСР прямої трансляції першого матчу Суперсерії, а був тільки запис увечері того самого дня!), а також відзначаючи пропагандистську успішність нових методів кінотехнології щодо реанімації великого, чистого і світлого «вчора», все-таки повернімося до заспіву цих нотаток. Отже, друзі, кіно — це не тільки мистецтво, це, повторімося, ще й знаряддя пропаганди. І якщо розумний ВВП сходить на лід, воскрешаючи легенду № 17, — отже, це справді комусь потрібно. 
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16819
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду