Україна відступає від свободи ЗМІ, заявив Міжнародний Інститут Преси

13 Листопада 2012
7298
13 Листопада 2012
14:41

Україна відступає від свободи ЗМІ, заявив Міжнародний Інститут Преси

7298
Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ у Європі, заявив Міжнародний Інститут Преси (МІП) і включив ці країни у «Європейський список особливої уваги» («Europe Watch List»)
Україна відступає від свободи ЗМІ, заявив Міжнародний Інститут Преси

Ці чотири країни стали «країнами зосередження уваги», цитує заяву МІП Інститут масової інформації.  Список країн, що викликають занепокоєння через відступи від принципів свободи слова,  формується на підставі звітів від експертів інституту та його партнера - Медіаорганізації Південно-східної Європи (SEEMO).

 

Останні роки увага моніторингів свободи преси була націлена на ті частини світу, де спостерігаються загрозливі прояви цензури і де журналістів регулярно ув'язнюють, нападають і вбивають. Проте і в Європі, де багато країн вже давно розглядаються як бастіони свободи висловлювання,  був зафіксований відступ у питаннях свободи ЗМІ.

 

МІП вважає, що саме Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показуть символічні елементи зростаючої загрози свободі медіа в Європі.

 

У Білорусі нещодавні президентські та парламентські вибори, за заявами західних спостерігачів, були проведні у атмосфері погроз журналістам. Багато журналістів зазнали нападів через висвітлення протестів, що відбулися у грудні 2010 після перевиборів президента Олександра Лукашенка на четвертий термін. Журналісти регулярно стикалися з насильством і переслідуванням через критику уряду та висвітлення таких тем, як вибух на станції метро у Мінську у 2011 році.

 

В Україні зафіксовано аналогічні порушення свободи ЗМІ на шляху до парламентських виборів 28 жовтня 2012. Занепокоєння викликав розгляд парламентом пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп. І хоча такі плани були відкладені в минулому місяці, але спостерігачі побоюються, що все може повернутися після виборів.

 

У Tуреччині кількість журналістів, що потрапили у в'язницю, виросла до 76, що робить цю країну провідним тюремником журналістів у всьому світі. Більшість з них ув'язнені за безпідставними звинуваченнями у пропаганді терористичних організацій.

  

В Угорщині закони про ЗМІ, прийняті у 2010 році, залишаються в силі, надаючи обмежувальні вимоги до змісту журналістських матеріалів. Продовжує зростати побоювання, що й інші країни колишнього Східного блоку будуть наслідувати приклад Угорщини у розгляді власного медіа законодавства.

 

«Детектор медіа»

  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду