На «1+1» повернулось улюблене дітище Піховшека – «Епіцентр»

20 Жовтня 2006
1649
20 Жовтня 2006
10:23

На «1+1» повернулось улюблене дітище Піховшека – «Епіцентр»

1649
Піховшек зі своїм «Епіцентром» – не самостійне явище, а лише дзеркало демократичності українського політикуму і суспільства загалом.
На «1+1» повернулось улюблене дітище Піховшека – «Епіцентр»

Новий сезон на «1+1» ознаменувався не лише вбивчою дозою російського і вітчизняного мила та вальсуючими зірками. Через неповні два роки після зняття з ефіру на екрани повернувся «Епіцентр» - улюблене дітище В'ячеслава Піховшека.

«Епіцентр» - як і його автор - не просто телевізійний феномен. Це - історія. Яка раптом уявила себе сьогоденням. Така собі «Мумія повертається». Сюжетик, прямо скажемо, доволі заяложений. Однак запорука його успіху і на кіно, і на телеекранах -- щира віра аудиторії та головних героїв у те, що в одну річку можна входити і виходити багацько разів.

І справа тут не у Піховшеку, як такому. Такі як він були, є і будуть запотребувані за всіх часів за будь-якої влади. Тому годі було чекати його зникнення з екранів минулого року, попри які-не-які вимоги заборони на професію з боку частини журналістського середовища. Справа у самих журналістах, які подискутувавши межі себе подавати чи не подавати Піховшеку руки, почали-таки ходити до нього в студію. Це не без нього, а без них фарс під назвою «політичний прес-клуб» не відбувся би.


Піховшек зі своїм «Епіцентром» – не самостійне явище, а лише дзеркало демократичності українського політикуму і суспільства загалом.name=cutid1>

 

Наприкінці 1990-х - на початку 2000-х, коли в Україні панувала «керована демократія» кучминського ґатунку, пізньорадянський і ранньоперебудовний формат прес-клубу був надзвичайно популярним. У суспільстві, де доступ до джерел інформації мали тільки дуже вибрані особи, а словосполучення «публічна політика» сприймалося як оксюморон, можливість поставити свої питання – нехай одне-два, нехай перехоплюючи мікрофон в інших колег, - політикам, які спеціально для такої оказії на годинку спускалися зі свого владного Олімпу, сприймалась журналістами чи не як благословення. Більшість із нас тоді про доступ до тіла і не мріяли. Миготлива телевізійна картинка «Епіцентру» – Георгій Ґонґадзе ставить питання Леонідові Кучмі, - думаю, запам’яталась багатьом. Але вона не самодостатня. Між журналістом і президентом стоїть Піховшек – звісно, не можновладець, але й не журналіст. Наближений, допущений, контрольований. Людина-фільтр, посередник.

 

Коли в 2002 році Олімп, розташований за адресою вулиця Банкова, втомився від демократії, закрився прес-клуб, але не «Епіцентр». Владі стали невигідні навіть жорстко модеровані питання. І питання скасували. Залишилися лише готові відповіді у форматі недільної підсумкової програми «Епіцентр» з великої літери Ц.

 

Наприкінці 2004 року і «Епіцентр», і сам Піховшек зникли з ефіру (але не з каналу). І останній не забарився повернутися на хвилі минулорічних виборів з проектом «Іду на Ви» – прес-клубом із гостем-політиком. Спроба «збалансувати» політичні переконання Піховшека, які він, за власним визнанням, ніколи не приховував, другим ведучим радше нагадувала виставу, виправдовуючи формат передачі – «ток-ШОУ». Які можуть бути добрі і погані поліцейські в ситуації, коли «розколювати» нікого, бо політики і так в черзі стоять, щоби потрапити в ефір – тому що на носі вибори? Для чого потрібний прес-клуб, коли кожен із журналістів у студії спокійно може поставити кожному з політиків не одне-два питання, супроводжувані коментарями ведучіх, а скільки завгодно в цілком ексклюзивних інтерв’ю?

 

Твердження про свободу слова – чи, принаймні, її можливість, - як про чи не єдине реальне надбання помаранчевої революції, безперечно має під собою цілком реальне підґрунтя. Тільки складається враження, що самі журналісти не поспішають це помічати і з цього користатися. Тому й повертається не лише Піховшек, а й сам «Епіцентр» – мить, якої його автор, за власним визнанням, чекав 2 роки. Повертається в іншу країну, яка, втім, не хоче вірити в можливість бути іншою.

 

Коментарі

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Коментарі»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду