Власник Rzeczpospolita звільнив чотирьох відповідальних за статтю про вибухівку в літаку Качинського

6 Листопада 2012
4182
6 Листопада 2012
13:16

Власник Rzeczpospolita звільнив чотирьох відповідальних за статтю про вибухівку в літаку Качинського

4182
При підготовці публікації не були дотримані журналістські стандарти
Власник Rzeczpospolita звільнив чотирьох відповідальних за статтю про вибухівку в літаку Качинського

Власник польської газети Rzeczpospolita Гжегож Хайдарович вибачився перед читачами за публікацію про нібито виявлені сліди вибухівки на уламках польського урядового літака Ту-154, який розбився у Смоленську 10 квітня 2010 року. Про це повідомляє УНІАН.

 

Спеціально проведене розслідування довело, що при підготовці публікації не були дотримані журналістські стандарти. «Як видавець я завжди відділяю редакцію від бізнесу, але те, що я не знав, як виглядають лаштунки підготовки матеріалу, не звільняє мене від відповідальності за тексти, які з'являються у газеті. Необдумані дії кількох осіб викликали польсько-польську війну. За це у всіх читачів прошу вибачення», - написав пан Хайдарович.

 

«Журналісти, пов'язані з публікацією, не мали підстав для того, аби стверджувати, що на уламках Ту-154 знайдено сліди тротилу та нітрогліцерину», - йдеться у заяві наглядової ради компанії Presspublica, якою володіє Гжегож Хайдарович.

 

Керівництво компанії-видавця відзначило, що автор статті Цезарій Гмиз, який працював у газеті з 2007 року, не надав документальних доказів. Відповідальність за публікацію матеріалу видавець поклав на головного редактора газети Томаша Врублевського, який очолював її з кінця жовтня 2011 року, голову відділу польських новин Маріуша Станішкевича та заступника головного редактора Бартоша Марчука. Їх усіх звільнено.

 

Резонансну статтю «Тротил на крилах Туполева» польська Rzeczpospolita опублікувала тиждень тому, 30 жовтня. У ній повідомлялося, що польські прокурори і слідчі, які нещодавно проводили нові дослідження на місці катастрофи біля Смоленська, виявили на крилах літака та у салоні (зокрема, на 30 пасажирських кріслах) залишки тротилу та нітрогліцерину. Сліди вибухових речовин, за даними газети, також знайши на місці катастрофи.

 

Втім, Rzeczpospolita вказувала і на можливість того, що ці сліди могли датуватися періодом Другої світової війни, під Смоленськом відбувалися активні бойові дії.

 

Військова прокуратура Польщі повідомила, що польські слідчі, котрі працювали у Смоленську, не підтвердили наявність тротилу на уламках літака.

 

Ярослав Качинський, брат-близнюк загиблого у катастрофі під Смоленськом польського президента Леха Качинського, заявив про вбивство делегації польських високопосадовців та закликав до відставки уряду і скликання надзвичайного засідання Сейму.

 

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск відповів, що «неприпустимо, щоб лідер опозиції, спираючись на недостовірні повідомлення преси, виступав з подібними заявами».

 

Наприкінці дня 30 жовтня Rzeczpospolita опублікувала спростування своєї статті. «Ми припустилися помилки, написавши про тротил та нітроглицерин. Ми пишемо ще раз - теорії про вибух залишаються безпідставними», - йшлося в заяві газети.

 

2 листопада стало відомо, що головний редактор Rzeczpospolita Томаш Врублевський подав у відставку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4182
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду