Польські журналісти виступили на захист звільненого з Rzeczpospolita автора статті про вибухівку в літаку Качинського

6 Листопада 2012
6415
6 Листопада 2012
16:34

Польські журналісти виступили на захист звільненого з Rzeczpospolita автора статті про вибухівку в літаку Качинського

6415
Польські журналісти виступили на захист звільненого з Rzeczpospolita автора статті про вибухівку в літаку Качинського

Польські журналісти виступили з відкритим листом на захист звільненого з газети Rzeczpospolita журналіста Цезарія Гмизи (Cezary Gmyza), автора матеріалу про сліди вибухівки в літаку загиблого президента Польщі Леха Качинського. Автори листа підкреслили, що за роки роботи Цезарій Гмиза показав, що «є серйозним і чесним журналістом», повідомляє Deon.pl.

 

«Оцінюючи його багатий журналістський доробок, нам важко повірити, що він зробив помилку в такому серйозному питанні, порушивши журналістську сумлінність», - пишуть автори листа, серед яких головний редактор «Газети Польської» Томаш Сакевич, член правління Асоціації польських журналістів Тереса Бохвіц, тележурналіст Ян Поспешальські та інші.

 

За інформацією Onet.pl, журналісти готують демонстрацію на захист Цезарія Гмизи, яка має відбутися о 16:30 за київським часом біля редакції Rzeczpospolita.

 

«Звільнення журналіста, котрий подав інформацію, яка спирається на матеріали прокутартури і підтвердив її у багатьох джерелах, становить один з найбільших скандалів останіх років. Це можна прирівняти лише до обшуку незалежних журналістів слідчими органами або насилання прокуратури на газети», - сказав Томаш Сакевич, якого цитує Mediawest.info. Він додав, що «це ляже тінню на державу, яка має настільки потужний вплив, що видавці мусять рахуватися з урядом та його інтересами».

 

«Важко у це повірити. Рішення про звільнення Гмиза незрозуміле. Можна це сприймати як сигнал для журналістів, котрі публікують інформації невігідні владі», - сказала Тереза Бохвіц.

 

Нагадаємо, керівництво компанії-видавця газети Rzeczpospolita звільнило автора статті Цезарія Гмиза, головного редактора газети Томаша Врублевського, голову відділу польських новин Маріуша Станішкевича та заступника головного редактора Бартоша Марчука.

 

Резонансну статтю «Тротил на крилах Туполева» польська газета Rzeczpospolita опублікувала тиждень тому, 30 жовтня. Наприкінці того ж дня Rzeczpospolita опублікувала спростування своєї статті. «Ми припустилися помилки, написавши про тротил та нітроглицерин. Ми пишемо ще раз - теорії про вибух залишаються безпідставними», - йшлося в заяві газети.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6415
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
proff
4191 дн. тому
Значить написать фигню можно, не проверив. А уволить, за то что написали непроверенную фигню-нельзя. Интересные ребята эти польские журналисты.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду