Скандальні виборчкоми у Вінниці та Києві перестали пускати журналістів – всупереч закону

2 Листопада 2012
6342
2 Листопада 2012
19:21

Скандальні виборчкоми у Вінниці та Києві перестали пускати журналістів – всупереч закону

6342
Медіаюрист Тетяна Котюжинська наголошує: журналісти мають право бути присутніми на засіданнях виборчих комісій без дозволів і запрошень
Скандальні виборчкоми у Вінниці та Києві перестали пускати журналістів – всупереч закону

2 листопада окружні виборчі комісії № 11 у Вінниці та № 223, де досі триває підрахунок голосів за результатами виборів 28 жовтня, перестали пускати журналістів. Про це повідомляють «Українська правда» та LB.ua, чиї кореспонденти перебувають на місці подій.

 

Члени вінницької ОВК № 11 послалися на ст. 94 п. 12 закону про вибори, яка дозволяє перебувати в залі при підрахунку голосів лише офіційним спостерігачам, кандидатам і їхнім довіреним особам, уповноваженим представникам партій, і попросили всіх інших осіб - у тому числі журналістів - залишити приміщення.

 

«Для більшої переконливості до залу запросили "Беркут", однак застосувати силу їм не довелося», - пише LB.ua про ОВК, де визначається перемога Наталії Солейко від «Батьківщини» чи самовисуванця Олександра Домбровського.

 

Так само журналістів перестали пускати на засідання ОВК № 223, де визначають перемогу «свободівця» Юрія Левченка чи самовисуванця Віктора Пилипишина. На вході до ОВК про це заявив капітан «Беркуту». Цю інформацію також підтвердив кандидат від «Свободи» Юрій Левченко, який додав, що в залі залишили працювати лише камери телеканалів.

 

«Як відомо, раніше ОВК прийняла постанову згідно з якою міліція має видаляти із приміщення осіб, які не мають права бути присутніми на засіданні. Водночас, журналісти мають право бути присутніми на засіданні ОВК», - пише «Українська правда».

 

Президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська в коментарі «Детектор медіа» наголосила, що журналісти мають право бути присутніми на всіх засіданнях виборчих комісій без дозволів і запрошень, що прямо передбачено статтями 13 і 23 закону «Про вибори народних депутатів України».

 

«Статті 13 і 34 регулюють загальне питання присутності журналістів на засіданнях виборчкомів і забезпечують основний принцип виборчого процесу - гласність. Тому посилання на 94-ту статтю є абсолютно недоречним», - підкреслила Тетяна Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6342
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду