detector.media
02.11.2012 19:21
Скандальні виборчкоми у Вінниці та Києві перестали пускати журналістів – всупереч закону
Медіаюрист Тетяна Котюжинська наголошує: журналісти мають право бути присутніми на засіданнях виборчих комісій без дозволів і запрошень

2 листопада окружні виборчі комісії № 11 у Вінниці та № 223, де досі триває підрахунок голосів за результатами виборів 28 жовтня, перестали пускати журналістів. Про це повідомляють «Українська правда» та LB.ua, чиї кореспонденти перебувають на місці подій.

 

Члени вінницької ОВК № 11 послалися на ст. 94 п. 12 закону про вибори, яка дозволяє перебувати в залі при підрахунку голосів лише офіційним спостерігачам, кандидатам і їхнім довіреним особам, уповноваженим представникам партій, і попросили всіх інших осіб - у тому числі журналістів - залишити приміщення.

 

«Для більшої переконливості до залу запросили "Беркут", однак застосувати силу їм не довелося», - пише LB.ua про ОВК, де визначається перемога Наталії Солейко від «Батьківщини» чи самовисуванця Олександра Домбровського.

 

Так само журналістів перестали пускати на засідання ОВК № 223, де визначають перемогу «свободівця» Юрія Левченка чи самовисуванця Віктора Пилипишина. На вході до ОВК про це заявив капітан «Беркуту». Цю інформацію також підтвердив кандидат від «Свободи» Юрій Левченко, який додав, що в залі залишили працювати лише камери телеканалів.

 

«Як відомо, раніше ОВК прийняла постанову згідно з якою міліція має видаляти із приміщення осіб, які не мають права бути присутніми на засіданні. Водночас, журналісти мають право бути присутніми на засіданні ОВК», - пише «Українська правда».

 

Президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська в коментарі «Детектор медіа» наголосила, що журналісти мають право бути присутніми на всіх засіданнях виборчих комісій без дозволів і запрошень, що прямо передбачено статтями 13 і 23 закону «Про вибори народних депутатів України».

 

«Статті 13 і 34 регулюють загальне питання присутності журналістів на засіданнях виборчкомів і забезпечують основний принцип виборчого процесу - гласність. Тому посилання на 94-ту статтю є абсолютно недоречним», - підкреслила Тетяна Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY