А загалом, прекрасна маркізо, все добре

29 Жовтня 2012
25515
29 Жовтня 2012
14:14

А загалом, прекрасна маркізо, все добре

25515
Репліка-враження від марафону Першого національного в день виборів
А загалом, прекрасна маркізо, все добре

Перший національний обіцяв марафон у день виборів. Обіцянку свою він виконав: технічно забезпечив включення з прес-центрів ЦВК і МЗС, випускав новини щогодини, показував картинку із зображеннями, які давали відеокамери з дільниць. У проміжках між усім цим транслювали фестиваль пісні та гумору в Коблево з відомими всім Кроликами, молодими гумористами та іншими персонажами. А в другій половині дня – 10–15-хвилинні фрагменти концерту, присвяченого 68-й річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.

 

Що впало в око. Цілий день ведучі Першого (Олесь Терещенко, Андрій Сміян і Світлана Леонтьєва) постійно наголошували, що вибори як ніколи прозорі й демократичні, процес відбувається в штатному режимі, порушень практично немає, виборчі дільниці відкрилися вчасно. А потім їхні ж журналісти в новинах повідомляли: дільниці відкрилися із запізненням, бо були зіпсовані бюлетені або не могли відкрити сейф із бюлетенями, і подавали думки спостерігачів про наявність порушень. Після вістей із «полів» ведучі робили висновок, що вибори чесні, порушень немає: «А в основном, прекрасная маркиза, всё хорошо, всё хорошо...».

 

Перший у день голосування вирішив просвітити народ і кожен випуск «Новин» розпочинав із того, за якою системою у нас проходять вибори, скільки бюлетенів мають отримати на руки виборці, скільки партій беруть участь у виборах. Якщо ви, приміром, дивилися Перший цілий день, мали змогу почути цю інформацію щонайменше 15–17 разів. При цьому канал наголошував на нововведенні: «Вперше за допомогою камер відеоспостереження, встановлених на 32 188 виборчих дільницях, глядачі мають можливість стежити за перебігом виборів у режимі онлайн безпосередньо в ефірі Першого національного». Якість, правда, була посередня, оскільки на екрані одночасно з'являлося більше десятка вікон із прямою трансляцією з різних дільниць. Відповідно, на невеликому телевізійному екрані майже нічого неможливо було розглядіти.

 

Що в цьому марафоні відволікало від виборів, а подекуди й насмішило. Ну, окрім фестивалю гумору, звісно. Зранку ведуча новин Любов Добровольська, передаючи слово Олесю Терещенку, наголосила, що в Олеся для нас, глядачів, є якесь надзвичайне повідомлення. Так от, замість того, щоб відразу повідомити цю сенсацію, на каналі спочатку пустили рекламу «Умкалора», потім ще чогось, потім ведучий прочитав заготовку про вибори, ще щось і ще щось, і насамкінець глядачі дочекалися обіцяного неординарного повідомлення.

 

Якось штучно, як на мене, виглядав концерт у прямому ефірі до дня звільнення визволення України від німецько-фашистських загарбників, а саме до 68-ї річниці. Чомусь протягом 67 років не було концертів, а в день виборів вирішили згадати і відсвяткувати. Чому, наприклад, Першому не спало на думку провести концерт 14 жовтня, присвячений 70-річчю створення УПА? Керівництво ж каналу, на відміну від «колесніченків», мабуть, вчило новітню історію України. І вчило за підручниками, написаними не «табачниками». То мали би вшанувати патріотів України, а не тільки патріотів СРСР. У концерті до дня визволення України від німецько-фашистських загарбників зголосилися взяти участь подекуди не дуже відомі вокалістки, які співали переважно про кохання, іноді розбавляючи свої виступи знайомими старшому поколінню піснями про війну, на кшталт «Тёмной ночи».

 

Близько 17:00 в ефірі прозвучали дані про явку виборців станом на 16-ту годину. Спочатку було сказано, що в середньому по Україні на дільниці прийшло близько 40% виборців, а за деякий час журналісти чомусь повторили ранкові цифри – щось близько 24%. Причому подали й порівняння з даними кількох попередніх виборів, що, мовляв, тоді на 16-ту годину було вже понад 40%. Виявилося, помилися. Ну, з ким не буває.

 

Увечері Світлана Леонтьєва незадовго до старту спеціального проекту «Савік Шустер студії», присвяченого парламентським виборам, запитала в Савіка Шустера, що цікавого буде в його програмі. Савік відповів, але назвав ведучу чомусь Тетяною, причому кілька разів. Очевидно, хвилювався. Щоправда, делікатна Світлана так і не наважилася поправити Савіка.

 

Тепер щодо спецпроекту Савіка Шустера. «Савік Шустер студія» обіцяла оголосити результати власного екзит-полу. І що? О 20-й вона оголосила дані чотирьох екзит-полів, окрім свого. В інтернет-виданнях навіть поширилася помилкова новина про результати екзит-полу «Савік Шустер студії», які насправді були цифрами Всеукраїнського телевізійного екзит-полу на замовлення ICTV, «Інтера» й «1+1». У прес-центрі студії «Детектор медіа» пояснили затримку оприлюднення власних даних тим, що в проекті був дуже жорсткий графік прямих включень. Екзит-пол обіцяли оприлюднити о пів на десяту вечора, насправді ж оголосили о пів на дванадцяту.

 

У студії Савіка Шустера обговорення було більш-менш чинним і благородним. Здавалося, спікери від партій не помітили, що виборча кампанія закінчилася, адже вони безперервно виголошували гасла. Порадували включення зі штабів партій, які, за даними екзит-полів, проходять до парламенту. Особливо гостям студії і глядачам сподобалася журналістка, яка розповіла про інцидент між Миколою Азаровим і Сонею Кошкіною, коли перший номер у списку Партії регіонів у відповідь на запитання про його подальше прем'єрство нахамив шеф-редактору LB.ua і втік із брифінгу. Шустер сподівався на пряме включення прем'єр-міністра з прес-центру Партії регіонів. Натомість журналістка повідомила, що Азарова не буде через Соню Кошкіну. А замість нього буде Сергій Колесніков. Шустеру ледь не стало зле. «Кто?!», - вигукнув він. Дівчина спокійно виправилася і надала слово Борису Колеснікову.

 

Не обійшлося в спецпроекті Шустера і без обов'язкового включення з міста Жашкова Черкаської області, де балотується керівний партнер «Савік Шустер студії» Павло Єлізаров. Журналісти доповіли про зафіксоване ними порушення виборчого законодавства – підкуп виборців, який приписали конкуренту Єлізарова Валентину Нечипоренку. Останній назвав це провокацією.

 

Висвітлення парламентських виборів-2012 справді, як і передбачав гендиректор Єгор Бенкендорф, стало «головною подією осені» для Першого національного. «Безперечно, ми є частиною великого складного механізму із забезпечення виборчих прав кожного громадянина України, і від нашої діяльності буде залежати те, наскільки повну інформацію про перебіг виборів-2012 матиме кожен із наших глядачів. Тому до висвітлення виборів ми підходимо з максимальною зосередженістю і цілковитим усвідомленням того, наскільки відповідальні завдання стоять сьогодні перед Першим національним», – казав Бенкендорф. Можливо, Перший і підійшов до висвітлення виборів зосереджено й відповідально, але чи надав він повну інформацію про їхній перебіг – у цьому в мене залишилися сумніви.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25515
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
КУДИ ОЧІ ДІТИ
4204 дн. тому
ТАКОГО СОРОМУ ВІД ПЕРШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО НЕ БУЛО НАВІТЬ ЗА КУЧМИ!!!! ЗАПРОДАНЦІ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду