Організатори Всесвітнього газетного конгресу не розуміють ідеї бойкоту

31 Серпня 2012
5735
31 Серпня 2012
13:35

Організатори Всесвітнього газетного конгресу не розуміють ідеї бойкоту

5735
Кажуть, що влаштують «очну ставку» в Києві з Януковичем
Організатори Всесвітнього газетного конгресу не розуміють ідеї бойкоту

У Всесвітній асоціації видавців газет і новин не розуміють ідеї бойкоту Всесвітнього газетного конгресу, що відбудеться у Києві. По це повідомляє Deutsche Welle («Німецька хвиля») з посиланням на заступника генерального директора Всесвітньої асоціації видавців газет і новин (WAN-IFRA) Ларрі Кілмана.

 

Як каже пан Кілман, міжнародні журналістські організації останнім часом неодноразово висловлювали занепокоєння щодо ситуації у сфері ЗМІ в Україні. На його переконання, цю тему не оминуть редактори багатьох провідних газет і видавництв з різних країн світу й під час Всесвітнього газетного конгресу та форуму редакторів. «Тому ідея бойкоту конгресу в Україні виглядає як непорозуміння», - зазначив він.

 

Нагадаємо, що раніше про наміри просити членів редакційної ради звернутися до учасників Всесвітнього газетного конгресу бойкотувати захід у Києві заявив гендиректор телеканалу ТВі Микола Княжицький. Пояснюючи свою позицію, він сказав, що «неправильно робити вигляд, що в Україні зі свободою слова все гаразд і брати участь у з'їздах, які нібито легітимізують українську владу в той час, коли вона утискає свободу слова перед виборами».

 

Ларрі Кілман вважає подібні ідеї нерозумінням мети заходу і значення того, що його проводитимуть у Києві. «Те, що конгрес збере в Україні видавців і редакторів впливових ЗМІ з усього світу, дасть їм можливість добре роздивитися проблеми ЗМІ в країні, а ця аудиторія - дуже критична». За його словами, подальшому моніторингу та обговоренню ситуації в українських ЗМІ, в тому числі й стосовно свободи слова, буде приділено велику увагу під час проведення заходу в українській столиці.

 

«Якщо ж українські урядовці почнуть казати, що присутність учасників конгресу в Києві є чимось на кшталт схвалення наявної медійної ситуації, то на це буде негативна відповідь», - запевняє Ларрі Кілман. Він також зауважив, що українська журналістика має проблеми, пов'язані не лише зі свободою преси.

 

«На жаль, ринок ЗМІ в Україні дуже слабкий», - сказав він, додавши, що розбудова українського медіа ринку має стати пріоритетом. «Ліквідувати контроль влади, подолати цензуру - так це все потрібно, але посилення медійної справи є справді важливим кроком», - відзначив заступник генерального директора Всесвітньої асоціації видавців газет і новин.

 

Дуже важливо, щоб журналісти з усього світу з'їхалися до України і звернули свою увагу на місцеві проблеми в царині ЗМІ, вважає головний редактор німецького видання Heilbronner Stimme Уве Геер, котрий братиме участь у заході в Києві.

 

На його думку, представники іноземних ЗМІ мають подати сигнал підтримки українським колегам. «Ми бачимо з повідомлень у мас-медіа, що ситуація з незалежними ЗМІ в Україні дуже складна, тому ми ще більше хочемо туди поїхати, щоб підтримати незалежну пресу, а також показати, що ми також виступаємо за свободу ЗМІ в Україні», - сказав Геер.

 

Коментуючи той факт, що конгрес відбуватиметься в Києві на запрошення президента Віктора Януковича, а генеральним спонсором виступає група компаній Дмитра Фірташа Group DF, Уво Геер зазначив, що не є «щасливим» з цього приводу. Однак додав, що конгрес треба використати як можливість, аби розібратися в ситуації на місці. «Якщо ми всі залишимося вдома, це взагалі нічого не дасть», - наголосив німецький журналіст. Він очікує, що проблемам українських ЗМІ під час заходу у Києві буде приділено велику увагу. «Ми цього чітко вимагатимемо, інакше цей конгрес не матиме жодного сенсу», - наголосив головний редактор Heilbronner Stimme.

 

Речник керівництва Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH Тобіас Тревісан зауважив, що конгрес відбудеться цього року в Києві, щоб привернути увагу всього світу до «сумнівної ситуації зі свободою преси в Україні». Крім того, захід дає можливість «влаштувати очну ставку уряду Януковича з вимогами Всесвітньої асоціації видавців газет і новин щодо свободи преси», додав він.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду