Ландік лукавить, коли каже, що забрав заяву щодо LB.ua – прокурор

30 Липня 2012
10121
30 Липня 2012
13:37

Ландік лукавить, коли каже, що забрав заяву щодо LB.ua – прокурор

10121
Представники LB.ua проігнорували засідання Міжвідомчої робочої групи
Ландік лукавить, коли каже, що забрав заяву щодо LB.ua – прокурор

Заступник генерального прокурора Віктор Занфіров підтвердив, що основною підставою для порушення кримінальної справи щодо LB.ua стала заява народного депутата Володимира Ландіка. Про це він сказав під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яке відбулося 30 липня.

 

«Якщо порушені права людини, розголошено її особисту інформацію, у який спосіб ми можемо захистити її права? Діючий Кримінально-процесуальний кодекс дає нам право порушити кримінальну справу за фактом і слідчим шляхом перевірити: було порушення чи ні. Як ви знаєте, була відповідна заява особи, тому й було порушено кримінальну справу. Володимир Ландік дуже і дуже лукавить, коли каже, що забрав свою заяву», - зауважив Віктор Занфіров.

 

Зараз триває перевірка, про результати якої прокуратура повідомить до 19 серпня. Наразі обвинувачень відносно жодного працівника LB.ua не висунуто, повідомив пан Занфіров.

 

Нагадаємо, 19 липня президент Віктор Янукович дав доручення генеральному прокурору у місячний термін провести перевірку щодо законності порушеної кримінальної справи.

 

Віктор Занфіров не зміг відповісти на запитання «Детектор медіа», скільки аналогічних кримінальних справ ГПУ порушувала щодо ЗМІ, але пообіцяв підготувати цю інформацію.

 

Під час засідання відбулося пряме включення по скайпу експерта Ради Європи, професора Бертіля Котьє (Швейцарія), який коротко прокоментував ситуацію щодо LB.ua. «Журналісти мають право робити фото політиків у публічних місцях, вони не повинні проникати на приватну територію без дозволу. Політики мають бути готові до того, що під час виконання службових обов'язків у них мало приватності, але все ж вона у них є. І жоден публічний інтерес не може бути виправданням задля перехоплення приватних конфіденційних розмов», - сказав він. Оскільки експерт повідомив, що зв'язок по скапу не є якісним, то учасники засідання вирішили йому додатково вислати запитання з більш повним роз'ясненням ситуації щодо LB.ua.

 

На думку юриста Дмитра Котляра, слідчі дії щодо ЗМІ можуть бути розцінені як тиск і порушення права на свободу вираження поглядів, особливо перед виборами. А за словами юриста Тетяни Котюжинської, кримінальні справи проти ЗМІ призводять до самоцензури, що в результаті шкодить суспільству, яке недоотримує інформацію.

 

Прес-аташе представництва Європейського Союзу в Україні Давід Стулік зазначив, що ЄС дуже стурбований справами LB.ua і ТВі, особливо перед парламентськими виборами. «Це важливо в першу чергу для України, - сказав Давід Стулік. - Оскільки проведення чесних і прозорих виборів є однією з трьох умов підписання з нею угоди про асоціацію».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10121
Читайте також
31.07.2012 18:12
Пріска Орсонно, Оксана Романюк, «Репортери без кордонів», для «Детектор медіа»
20 578
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду