Вищий суд відмовив фотографу Дондюку в задоволенні позову проти «України молодої» (ДОПОВНЕНО)

23 Липня 2012
6968
23 Липня 2012
19:25

Вищий суд відмовив фотографу Дондюку в задоволенні позову проти «України молодої» (ДОПОВНЕНО)

6968
Суд скасував рішення попередніх інстанцій на користь Дондюка
Вищий суд відмовив фотографу Дондюку в задоволенні позову проти «України молодої» (ДОПОВНЕНО)

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовив у задоволенні позову про захист авторського права фотографа Максима Дондюка проти газети «Україна молода». Відповідне рішення ухвалила колегія суддів судової палати у цивільних справах 11 липня, про що «Детектор медіа» повідомили в «Україні молодій».

 

Вищий спеціалізований суд задовольнив касаційну скаргу «України молодої» і скасував рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 19 грудня 2011 року та ухвалу апеляційного суду міста Києва від 26 квітня 2012 року, ухваливши нове рішення - відмовити в задоволенні позову.

 

Рішення оскарженню не підлягає.

 

Максим Дондюк після отримання рішення вирішуватиме питання про звернення до Верховного Суду України, оскільки вважає, що це рішення не лише незаконне, а й підриває принципи авторського права в Україні: «Якщо слідувати логіці суду, то фоторепортери тепер повинні працювати задаром. Оскільки будь-яке ЗМІ може вкрасти фото і сказати, що воно його використовує нібито "правомірно", оскільки ним висвітлює поточну подію».

 

Як писала ТК, Максим Дондюк звернувся до суду через публікацію його фото з порушенням авторських прав, предметом позову стала публікація на першій шпальті газети «Україна молода» світлини з репортажу з військово-патріотичного молодіжного табору «Січ» у Криму. На фото зображені хлопчики в камуфляжній формі навприсядки.

 

Фото було опубліковане без зазначення автора, тоді як весь фоторепортаж із «Січі» був оприлюднений Максимом Дондюком на професійному сайті фотографів, на всіх знімках був зазначений копірайт і ім'я автора. За словами адвоката фотографа, одноразову ліцензію на публікацію придбало видання Weekly.ua, і публікація у Weekly.ua є свідченням авторства Максима Дондюка.

 

Суд першої інстанції задовольнив позов і зобов'язав видання сплатити 9,6 тис. грн компенсації, яку й вимагав позивач. Також суд зобов'язав «Україну молоду» «надрукувати у найближчому номері газети на першій сторінці інформацію про те, що засновником і видавцем газети було порушено авторське прав фотографа Максима Дондюка».

 

«Україна молода» оскаржила це рішення суду.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6968
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
dondyuk
4264 дн. тому
хуху - никто ничего не предлогал, ни копейки! Это во первых! Во вторых, даже если бы предложили я бы не взял. Не важно какого размера фотография! Вы знаете каким трудом она дается или для вас она цениться лишь размерами в газете? Если следовать логике суда, то фоторепортеры теперь должны работать задаром. Так как любое СМИ может украсть фото и сказать, что оно его использует якобы «правомерно», так как им освещает текущее событие. Это абсолютно не согласуется с нормами Закона Украины «Об авторском праве и смежных правах». После получения решения на руки, я буду решать вопрос об обращении в Верховный Суд Украины, так как считаю, что это решение не только незаконное, но оно явно подрывает принципы авторского права в Украине. Если надо фотографы готовы выйти на митинг, многие СМИ готовы информационно поддерживать, если этого не хватит обращусь в Европейский Суд. «Украина Молодая» - ежедневная украинская информационно-политическая газета. Выходит ежедневно, кроме воскресенья и понедельника. Тираж - более 105 тысяч экземпляров (2009 г.) Редакция газеты расположена в Киеве. Газета ориентируется на национально сознательную украинскую аудиторию разного возраста. Редактор - Михаил Дорошенко, близкий соратник и односельчанин бывшего президента Украины Виктора Ющенко. «Украина молодая» входит в состав УАИПП. Если нужно еще два года буду по судам ходить! На Европейский суд они точно повлиять ни как не смогут. Вопрос не в деньгах, вопрос принципа!
хуху
4265 дн. тому
Питання в тому, скільки "платіть не хотят". Дондюк не погоджувався на жодні розумні суми - до сотні доларів, а наполягав лише на 9600 грн. за випадково знайдену фотку-заставку розміром менше сірникової коробки. Ну що ж, тепер матиме болт плюс витрати на адвокатів. А все через характер.
хехе
4265 дн. тому
нет слов беспредел. украли фотку и платить не хотят. вот оно что значит - газета друга Ющенко
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду