Фотограф Дондюк вимагає в «України молодої» 9,6 тис. грн за публікацію його фото без дозволу

4 Листопада 2011
15871
4 Листопада 2011
18:13

Фотограф Дондюк вимагає в «України молодої» 9,6 тис. грн за публікацію його фото без дозволу

15871
Фотограф Дондюк вимагає в «України молодої» 9,6 тис. грн за публікацію його фото без дозволу

Фотограф Максим Дондюк подав позов до газети «Україна молода» через публікацію його фото з порушенням авторських прав і вимагає 9,6 тис. грн компенсації. Цю інформацію пан Дондюк підтвердив «Телекритиці».

 

Перше засідання суду у справі відбулося 2 листопада. Представники відповідача на нього не з'явилися. Наступне призначене на 19 грудня.

 

За словами адвоката Максима Дондюка, причиною позову стала публікація на першій шпальті газети «Україна молода» світлини з репортажу з військово-патріотичного молодіжного табору «Січ» у Криму. На фото зображені хлопчики в камуфляжній формі навприсядки. Знімок зроблений у впізнаваному «похмурому» стилі Максима Дондюка. Фото було опубліковане без зазначення автора, а крім того його супроводжував журналістський текст про «Січ».

 

Весь фоторепортаж із «Січі» був оприлюднений Максимом Дондюком на професійному сайті фотографів, на всіх знімках був зазначений копірайт і ім'я автора. За словами адвоката, одноразову ліцензію на публікацію придбало видання Weekly.ua, і публікація у Weekly.ua є свідченням авторства Максима Дондюка.

 

Фотограф зі своїм адвокатом зверталися до газети в досудовому порядку та пропонували відшкодувати 5 тис. грн за порушення авторського права. Однак відповіді не отримали, тому звернулися до суду. У ньому заявили мінімальну претензію - 10 мінімальних зарплат, що на момент подання позову становило 9,6 тис. грн (закон дозволяє вимагати відшкодування в розмірі від 10 до 50 мінімальних зарплат).

 

Максим Дондюк каже, що подав до суду, тому що в Україні вважається нормою красти зображення і текст, публікувати їх у друкованих і інтернет-виданнях, не питаючи дозволу автора і не виплачуючи гонорар. «Я не хочу, щоб під мої фото писали текст, який не правдивий, як роблять деякі, і тим паче не хочу, щоб мої фото просто крали», - наголошує фотограф.

 

«Коли я телефонував до газети, мене з'єднали з журналістом, він відповів, що, мовляв, він просто перепостив у газету те, що було в когось у ЖЖ, і не бачить тут нічого страшного, і чому він взагалі мав зі мною зв'язуватися. Прізвища журналіста я не знаю, у газеті був псевдонім», - каже Максим Дондюк.

 

«Детектор медіа» звернулася до головного редактора «України молодої» Михайла Дорошенка з проханням прокоментувати ситуацію. Він пообіцяв надати коментар, коли детально ознайомиться з позовом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15871
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nic
4512 дн. тому
І Дорошенко, і вся редакція - повні не професіонали! Тому довести їм щось важко. У них нема поняття перевіряти факти, а тим більше - зберігати авторство, це для них вже недосягаемо!
Метр
4555 дн. тому
Какой Wekly.ua журнал цивилизованный
klimeti
4556 дн. тому
Заседание не 12 декабря, а 19 декабря в 9:30. Шевченковский райсуд, судья Васильева, к. 56 :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду