detector.media
23.07.2012 19:25
Вищий суд відмовив фотографу Дондюку в задоволенні позову проти «України молодої» (ДОПОВНЕНО)
Суд скасував рішення попередніх інстанцій на користь Дондюка

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовив у задоволенні позову про захист авторського права фотографа Максима Дондюка проти газети «Україна молода». Відповідне рішення ухвалила колегія суддів судової палати у цивільних справах 11 липня, про що «Детектор медіа» повідомили в «Україні молодій».

 

Вищий спеціалізований суд задовольнив касаційну скаргу «України молодої» і скасував рішення Шевченківського районного суду міста Києва від 19 грудня 2011 року та ухвалу апеляційного суду міста Києва від 26 квітня 2012 року, ухваливши нове рішення - відмовити в задоволенні позову.

 

Рішення оскарженню не підлягає.

 

Максим Дондюк після отримання рішення вирішуватиме питання про звернення до Верховного Суду України, оскільки вважає, що це рішення не лише незаконне, а й підриває принципи авторського права в Україні: «Якщо слідувати логіці суду, то фоторепортери тепер повинні працювати задаром. Оскільки будь-яке ЗМІ може вкрасти фото і сказати, що воно його використовує нібито "правомірно", оскільки ним висвітлює поточну подію».

 

Як писала ТК, Максим Дондюк звернувся до суду через публікацію його фото з порушенням авторських прав, предметом позову стала публікація на першій шпальті газети «Україна молода» світлини з репортажу з військово-патріотичного молодіжного табору «Січ» у Криму. На фото зображені хлопчики в камуфляжній формі навприсядки.

 

Фото було опубліковане без зазначення автора, тоді як весь фоторепортаж із «Січі» був оприлюднений Максимом Дондюком на професійному сайті фотографів, на всіх знімках був зазначений копірайт і ім'я автора. За словами адвоката фотографа, одноразову ліцензію на публікацію придбало видання Weekly.ua, і публікація у Weekly.ua є свідченням авторства Максима Дондюка.

 

Суд першої інстанції задовольнив позов і зобов'язав видання сплатити 9,6 тис. грн компенсації, яку й вимагав позивач. Також суд зобов'язав «Україну молоду» «надрукувати у найближчому номері газети на першій сторінці інформацію про те, що засновником і видавцем газети було порушено авторське прав фотографа Максима Дондюка».

 

«Україна молода» оскаржила це рішення суду.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY