Прокуратура просить у журналістів відеозаписи подій під «Українським домом»

10 Липня 2012
4791
10 Липня 2012
18:09

Прокуратура просить у журналістів відеозаписи подій під «Українським домом»

4791
А також запитує анкетні дані знімальних груп
Прокуратура просить у журналістів відеозаписи подій під «Українським домом»

Правоохоронці просять українські телеканали надати відеозаписи подій 3 і 4 липня під «Українським домом», де відбувався мітинг проти ухвалення мовного законопроекту Колесніченка-Ківалова, а також анкетні дані знімальних груп. Про це журналісти пишуть у мережі Facebook.

 

Наприклад, чотири такі запити від прокуратури міста Києва отримав телеканал ТВі, уточнила «Детектор медіа» заступник гендиректора каналу Наталя Катеринчук.

 

Слідчі повідомляють про досудове слідство в чотирьох кримінальних справах, порушених за фактом умисного заподіяння тілесних ушкоджень працівникам правоохоронних органів під час виконання ними службових обов'язків (ч. 2 ст.345 Кримінального кодексу Україну), у зв'язку із чим просять терміново повідомити, чи проводили журналісти відео- або аудіозапис подій, що відбувалися 3 або 4 липня біля «Українського дому». У разі, якщо проводили, просять надати ці записи та анкетні дані журналістів.

 

«Це звичайна практика. До нас кожен тиждень хтось звертається, і ми відповідаємо на запити», - додала пані Катеринчук.

 

Слідство при розслідуванні кримінальних справ має право звертатися до телевізійних редакцій з офіційними листами про надання відеоматеріалів і можливих свідків правопорушень, пояснив «Детектор медіа» начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС у місті Києві Ігор Михалко.

 

Раніше слідчі, приміром, запитували в телеканалів відео подій у Верховній Раді 27 квітня 2010 року під час ратифікації угоди про Чорноморський флот або акцій протесту проти Податкового кодексу у листопаді-грудні 2010 року.

 

Також журналістів слідчі допитують як свідків. Наприклад, свідчення та відео журналістів були використані в поданні прокуратури до Верховної Ради України на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Юрія Гримчака за підпал димової шашки в Раді 27 квітня.

 

Нагадаємо, що в новому Кримінально-процесуальному кодексі Верховна Рада відмовилася внести поправки, які б гарантували захист джерел інформації журналістів. КПК набуде чинності 19 листопада 2012 року.

 

У попередній, поки що чинній редакції КПК, права слідчих на збирання доказів і виклик свідків закріплені в статті 66, і виконання вимог слідчих є обов'язковим. Однак медіаюрист Наталія Петрова вважає, що ця стаття не враховує статусу ЗМІ.

 

«У країнах зі сталою демократією є відповідне законодавство та стала практика, яка передбачає, що правоохоронні органи в аналогічних ситуаціях не можуть безпосередньо звертатись до засобів масової інформації, тому що якщо в них виникає така потреба, вони можуть це зробити це через суд. Мені відома одна справа у Копенгагені, коли через масові безпорядки у місті правоохоронні органи звернулись до суду, щоб суд зобов'язав ЗМІ надати плівки, фото тощо. І тоді адвокати преси піддавали сумніву цю вимогу, тому що це означає, що преса виглядатиме в очах громадськості як колаборант поліції», - зазначала раніше пані Петрова в коментарі «Детектор медіа».

 

Також, на думку пані Петрової, каналам варто з'ясувати, у якій справі у них вимагають доказів. За її словами, громадянський обов'язок кожного - сприяти у розкритті злочинів, але ця ситуація є неоднозначною. «По-перше, на цих носіях може бути інформація про інших фізичних осіб. По-друге ця інформація зібрана каналом, і становить його власність. Тобто канал має виходити з того, що може переглянути всі свої архівні кадри і подивитись чи є серед них щось таке, що могло б зацікавити правоохоронців. Якщо є, то саме це і надати. Але надавати всі матеріали, які були відзняті, це не лише порушення прав власності цієї компанії, а й потенційно всіх осіб, які опинились на цих знімках», - сказала юрист.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4791
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду