Ступка та Драч звернулися до Януковича з критикою мовного законопроекту

3 Липня 2012
7649
3 Липня 2012
17:21

Ступка та Драч звернулися до Януковича з критикою мовного законопроекту

7649
У зв’язку із цим зібрали термінове засідання громадської гуманітарної ради, але Верховна Рада все одно ухвалила закон у цілому
Ступка та Драч звернулися до Януковича з критикою мовного законопроекту

Богдан Ступка, народний артист України, художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка; Іван Драч, герой України поет, голова Товариства зв'язків з українцями за межами України «Україна-Світ», та низка інших членів громадської гуманітарної ради при президентові України виступили із заявою, в якій піддали різкій критиці дії Партії регіонів у зв'язку з прийняттям у першому читанні (на момент підготовки заяви; 3 липня закон уже ухвалено в другому читанні) законопроекту «Про засади державної мовної політики». Про це повідомляє maidan.org.ua.

 

«Цим законопроектом правляча партія - Партія регіонів здійснює замах на найсвятіше українського народу - на його мову. Українська мова конституційно закріплена як єдина державна мова в Україні, а надання регіонального статусу російській мові та ще 17 мовам національних меншин є нічим іншим, як спробою узаконити русифікацію України», - йдеться у зверненні.

 

За словами Богдана ступки та Івана Драча, в Україні російській мові ніщо не загрожує. «Захищати російську мову таким способом означає поставити під загрозу існування української мови і української державності. Цього український народ не допустить і буде вимагати від президента України як гаранта Конституції України покласти край антиконституційним діям Партії регіонів, яка разом із комуністами намагається продовжувати комуністичну політику русифікації України».

 

«До речі, попередній президент України своїм Указом від 15 лютого 2010 р., № 161/2010 затвердив "Концепцію державної мовної політики". Цей Указ повинен діяти, адже Ви, шановний Вікторе Федоровичу, його не відміняли», - пишуть у своїй заяві члени Громадської гуманітарної ради.

 

Громадська гуманітарна рада, на думку авторів заяви, повинна засудити «ці спроби узаконення російської мови» як другої державної в Україні. «Якщо цього не буде зроблено, ми не вважатимемо можливим перебувати далі в складі Громадської гуманітарної ради», - заявили Богдан Ступка, Іван Драч та інші їхні колеги.

 

Підписанти заяви звернулися до Віктора Януковича як голови громадської гуманітарної ради терміново скликати засідання ради і висловити свою, як президента України, позицію щодо законопроекту «Про засади державної мовної політики».

 

За інформацією сайту «Майдан», засідання ради розпочалося близько 14.30. А вже після 16:00 Верховна Рада з порушенням проголосувала в другому читанні та в цілому законопроект у редакції першого читання.

 

26 серпня 2011 року народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 9073, який передбачає використання регіональних мов або мов меншин нарівні з державною.

 

Венеціанська комісія вважає, що в законопроекті «Про засади державної мовної політики» недостатньо гарантій використання та захисту української мови.

 

5 червня Рада ухвалила законопроект у першому читанні, 3 липня - у другому.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7649
Читайте також
08.08.2012 12:30
Євген Солонина, «Радіо свобода»
17 577
08.08.2012 09:20
Сергій Таран, «Українська правда»
17 739
04.07.2012 15:06
Володимир Погребенник, «День»
10 009
04.07.2012 14:59
Олександр Палій, «День»
10 756
04.07.2012 09:22
Сергій Грабовський, «Радіо свобода»
10 121
08.06.2012 12:42
Валерий Зайцев
для «Детектор медіа»
9 573
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду