Венеціанська комісія: В мовному законопроекті Ківалова і Колесніченка замало гарантій

17 Грудня 2011
8634
17 Грудня 2011
20:27

Венеціанська комісія: В мовному законопроекті Ківалова і Колесніченка замало гарантій

8634
Комісія наголосила на відсутності вимог до теле-, радіокомпаній щодо щоденної квоти на мовлення державною мовою
Венеціанська комісія: В мовному законопроекті Ківалова і Колесніченка замало гарантій
Венеціанська комісія вважає, що в законопроекті «Про засади державної мовної політики» народних депутатів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка недостатньо гарантій використання та захисту української мови, повідомляє «Обком».
 
«Одна із слабких сторін нинішнього проекту - гарантії для забезпечення належного рівня використання і захисту української як державної мови. Необхідно забезпечити цей баланс не тільки на папері але і на практиці», - зазначила голова Відділу демократичних інститутів і фундаментальних прав Венеціанської комісії Артеміза-Тетяна Чіска.
 
Зокрема, представник комісії зазначила, що визнання лінгвістичної свободи ЗМІ, виходячи з ринкових оцінок, може призвести до домінування російської мови. Комісія звернула увагу на відсутність у проекті закону вимог до теле-, радіокомпанй щодо щоденної квоти на мовлення державною мовою: «У цих положеннях можна побачити навіть зменшення ролі української мови»
 
Загалом, на думку Венеціанської комісії, Представлений проект закону кращий за попередній. Зокрема, нинішній варіант більше не приділяє спеціальної уваги російській, оскільки практично у всіх його положеннях посилання на цю мову замінені посиланнями на «регіональна мова і мова меншин». Разом з тим це покращення, за словами пані Чіски, стосується не всіх сфер суспільного життя. Так, у висновку Комісії зазначається, що, незважаючи на те, що відповідно до статті 10 Конституції України, українська - єдина державна мова, деякі статті проекту закону надають російській аналогічний рівень захисту. Зокрема, у випадку оприлюднення актів центральних органів влади російською мовою.

26 серпня 2011 року народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 9073, який передбачає використання регіональних мов або мов меншин нарівні з державною. Згідно з цим документом, телерадіоорганізації України можуть на власний розсуд вести мовлення державною мовою, регіональними мовами або мовами меншин, а обсяги мовлення мають визначатися самими мовниками. 
 
«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8634
Читайте також
04.07.2012 15:06
Володимир Погребенник, «День»
10 009
04.07.2012 14:59
Олександр Палій, «День»
10 756
04.07.2012 09:22
Сергій Грабовський, «Радіо свобода»
10 121
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду