Донецька прокуратура перевірить слідчого, який домігся в журналіста зізнання про замах на губернатора

2 Липня 2012
7824
2 Липня 2012
15:23

Донецька прокуратура перевірить слідчого, який домігся в журналіста зізнання про замах на губернатора

7824
НМПУ розслідує ситуацію з Максимом Касьяновим
Донецька прокуратура перевірить слідчого, який домігся в журналіста зізнання про замах на губернатора

Члени комітету Незалежної медіа-профспілки України в Донецьку розслідували ситуацію щодо журналіста Максима Касьянова, який заявив про перешкоджання журналістській діяльності, а потім під тиском слідчого зізнався в спробі замаху на губернатора. Про це йдеться в повідомленні профспілки.

 

Ігор Чайка, Юка Гаврилова та Олександр Тарасов перебували в Донецьку 26-27 червня. За цей час мали зустрічі з Максимом Касьяновим та його адвокатом Тетяною Івановою, головою Донецької ОДА Андрієм Шишацьким, name="OLE_LINK17">начальником слідчого управління Донецької обласної прокуратури Павлом Віндою. Не вдалося зустрітися лише з керівництвом управління податкової міліції.

 

На думку членів комітету НМПУ, не з'ясованим лишається «авторство» версії «замаху на губернатора Донеччини», яку, за словами Максима Касьянова, змушував його визнати слідчий Олександр Руденко.

 

Начальник слідчого управління Донецької обласної прокуратури Павло Вінда в розмові з представниками НМПУ висловив сумнів щодо ймовірності цієї версії. «Щоб говорити про склад якогось злочину, у тому числі й цього, необхідні хоча б його окремі ознаки. У цьому випадку ніяких об'єктивних даних не було».

 

Також пан Вінда запевнив, що з усіх вищенаведених фактів прокуратурою міста Донецька буде проведено перевірку та «надано належну оцінку як діям оперативних працівників ДПС у Донецькій області, так і слідчого прокуратури Ворошилівського району міста Донецька Олександра Руденка». Про результати перевірки повідомлять усі зацікавлені сторони, в тому числі й Незалежну медіа-профспілку України.

 

Окрім цього, члени комітету НМПУ вимагали повернути Максиму Касьянову його журналістське посвідчення. За інформацією Максима Касьянова та його адвоката Тетяни Іванової, слідчий прокуратури пан Білоус запропонував забрати журналістське посвідчення, але відмовився оформити передачу документа належним чином, вимагаючи лише розписку в тому, що журналіст отримав посвідчення. «Максим Касьянов та його адвокат прийняли рішення в письмовому вигляді надати заяву до міської прокуратури Донецька з проханням надіслати вилучене журналістське посвідчення п. Касьянову на його домашню адресу. Про що і повідомили телефоном представників НМПУ», - йдеться у повідомленні профспілки.

 

Нагадаємо, Максим Касьянов заявив, що на нього напали невідомі, коли він знімав авто голови Донецької обласної державної адміністрації Андрія Шишацького на парковці біля супермаркету «БУМ». Представникам міліції невідомі представились як охоронці губернатора, каже він. Згодом стало відомо, що невідомі виявились оперативними співробітниками Державної податкової служби в Донецькій області.

 

Журналіст написав заяву з проханням вжити заходи щодо невідомих, які перешкоджали здійсненню його професійної діяльності. Згодом його запросили на допит до слідчого. Максим Касьянов стверджує, що слідчий тиснув на нього і вимагав написати щиросердне зізнання в спробі замаху на губернатора. Журналіст написав зізнання такого змісту: «Я щиросердно зізнаюсь, що готував замах на губернатора. Розкаююсь».

 

На даний момент прокуратура проводить перевірку, у тому числі, щоб з'ясувати, чи дійсно з боку працівників прокуратури були примусові дії щодо Максима Касьянова.

 

Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький заявив, що не вірить у те, що журналіст Максим Касьянов мав намір здійснити на нього замах.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7824
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду