«Рефлекс Павлова» польських радіоведучих W&F

27 Червня 2012
25435
27 Червня 2012
08:38

«Рефлекс Павлова» польських радіоведучих W&F

25435
«Гірчичники» або «червоні картки» отримають Воєвудський та Фігурський за гру без правил (нижче колін) щодо українок
«Рефлекс Павлова» польських радіоведучих W&F

Восени на одному із занять за програмою предмета «Міжкультурна комунікація» студенти Інституту журналістики Вроцлавського університету розглядали знімки однієї німецької фотожурналістки, яка перевтілилася в образи представниць країн Євросоюзу. За кожним слайдом треба було розшифрувати - кого мала на увазі пані фотограф. Коли на екрані з'явилося фото домогосподарки, яка в рукавичках вимиває «Мерседес», - через три секунди мій одногрупник різко вигукнув: «То українка». Хоча хлопець знав, що я сиджу в нього за плечима, та стереотип, або ж «рефлекс Павлова», переважив. А на світлині за авторським задумом була німкеня. Згодом з'явилася також ілюстрація образу польки - пані фотограф перевтілилася в дівчину легкої поведінки, одягнувши блонд-перуку та міні-спідничку.

 

Минулий вікенд у Польщі однозначно був українським: футбольні уболівальники слідкували за матчами в Донецьку та Києві, а ті, хто вболіває за українців, - обстоювали їхню гідність, порушену в ефірі однієї з найпопулярніших серед поляків радіостанцій.

 

Відомі польські журналісти Куба Воєвудський та Міхал Фігурський відповідатимуть перед судом за висловлені ними в ефірі радіостанції Eska Rock непристойні жарти про громадянок України. Справа вже потрапила до прокуратури, а перед тим автори подання зазначили, що вислови журналістів, котрі прозвучали у програмі Wojewodzki Figurski Poranny WF 12 червня після матчу Швеції з Україною, «не лише перейшли межу доброго смаку, особистої культури чи сатиричного формату», а й повинні стати предметом розслідування польських державних органів влади.

 

Уже 22 червня, після розголосу справи, польська радіостанція Eska Rock у своєму ефірі вибачилася перед громадянками України за непристойні жарти, які два тижні тому озвучили двоє її ведучих в одній із ранкових програм.

 

Вибачення польською, англійською, російською та французькою мовами під звуки національного гімну України від імені радіостанції та працівників програми Poranny WF проголосив журналіст Міхал Фігурський. Проте того самого дня з'явилося інтерв'ю для польського інформаційного порталу Na temat, у якому Фігурський сказав, що насправді абсолютно не шкодує про сказане, «що не перепрошує за них, а за їхню погану інтерпретацію, і треба бути обмеженим, щоби після цього ставити йому тавро «ксенофоба», який трактує українців як гідну зґвалтування домашню поміч». Також радіоведучий наголосив, що народився в Росії , і зараз усі негативні коментарі щодо його особи переплітаються з коментарями «русек», «жид», «расист», «ксенофоб».

 

А тим часом UEFA офіційно заборонила Фігурському залишатися конферансьє на Варшавському півфіналі Євро-2012.

 

Польська редакція журналу Newsweek віддала Воєвудському та Фігурському обкладинку номера з гострим заголовком «Ґвалтівники. Безглузді (дурні) жарти чи справжнє презирство. Поляки про українців». Польські читачі пишуть іронічні коментарі, що «в цій країні можна невдало пожартувати - і обкладинка журналу твоя».

 

Він розпочав війну з W&F

 

У мережі Фейсбук минулого тижня розпочалася кампанія «Скажи «Ні» хамству Воєвудського та Фігурського» на захист української національної спільноти в Польщі. Часто на цій сторінці можна побачити дописи Яна Пєкла - президента польсько-української фундації PAUCI. Саме ця організація ініціювала позов до суду в справі Воєвудського та Фігурського. «Можливо, прокуратура перестане бути в таких справах поблажливою, і W&F загрожує суворе покарання. Крім того, можливе і покарання для радіо Eska. Найважливішим є, втім, те, що W&F уже розкритиковані з боку громадськості, яка, як і в разі протестів проти ACTA, показала свою силу. Польські медіа вже затаврували поведінку двох «зовсім несмішних блазнів III RP». Але без вашої участі та спонукання громадськості до співучасті, ймовірно, це було б неможливо. Дякуємо!» - зазначив пан Пєкло в коментарі у мережі Фейсбук.

 

Ян Пєкло відповів на кілька запитань «Дня»:

 

- На вашу думку, чи може ця провокація ведучих об'єднати поляків у захисті української національної меншини?

- Слова Воєвудського та Фігурського викликали в Польщі безпрецедентну реакцію. За кілька днів серед інтернет-спільноти симпатиків України в Польщі вдалося цілком мобілізувати публічну думку і також через владу засудити їхню поведінку. Із польського боку офіційні вибачення, уболівання та критику дуету W&F висловили міністри Ярослав Ґовін, Йоанна Муха і Марчін Босацкі, прес-секретар польського МЗС. А прокуратура почала розслідування, чи здійснили W&F злочин.

 

- Якщо прокуратура не засудить W&F, як діятимете далі?

- Фігурський уже втратив контракт з УЄФА для проведення шоу перед матчами Євро-2012. Польські медіа злагоджено засудили поведінку цих людей. Сторінка на ФБ, що її заснували ініціатори протесту, налічує понад 5000 шанувальників, і кількість зростає. Усе це означає, що обурення на ксенофобські образи, які принижують гідність українців, поділяють як поляки, так і представники влади. Коротше кажучи, скандал, який спричинили ці люди, викликав реакцію, яка переконує нас, що відносини між нашими двома країнами є найкращими, і ми можемо розраховувати один на одного. І таки наявні в Польщі негативні стереотипи українців зазвичай з'являються під час пошуку тем для сенсаційних матеріалів невдалих «сатириків», які гадають, що таким чином вони заробляють гроші й набувають нових слухачів своїх радіошоу. Цей прецедент - також попередження щодо безвідповідальної поведінки журналістів і власників ЗМІ, яким варто побоюватися відпливу рекламодавців.

 

Христина Грищук, «День»

Фото - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Христина Грищук, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25435
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду