Луценка засудили на чотири роки. Вирок зачитали без прямої трансляції

27 Лютого 2012
8202
27 Лютого 2012
17:36

Луценка засудили на чотири роки. Вирок зачитали без прямої трансляції

8202
Журналісти так і не отримали дозволу на пряму трансляцію. Медіаюрист радить у таких випадках звертатися до суду через сторони процесу
Луценка засудили на чотири роки. Вирок зачитали без прямої трансляції

27 лютого Печерський районний суд міста Києва засудив екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією особистого майна. Такий вирок 27 лютого оголосив головуючий на засіданні суддя Сергій Вовк, повідомляє інформаційне агентство УНІАН.

 

Також суд своїм рішенням позбавив пана Луценка першого рангу державного службовця та заборонив обіймати посади, пов'язані з організаційно-розпорядчими та організаційно-виконавчими функціями підприємств, організацій та установ усіх форм власності, протягом двох років.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», вирок зачитували без прямої трансляції. 5 канал і ТВі, що мали намір вести пряму трансляцію, не отримали відповідного дозволу.

 

Телеканали протягли кабелі від пересувних телестанцій, але міліція, яка здійснює охорону приміщення суду, заборонила їх підключати, посилаючись на рішення голови суду Інни Отрош. Як уточнив ТК речник київської міліції Ігор Михалко, міліція не допустила проведення прямої трансляції через те, що не було дозволу судді.

 

Генеральний продюсер 5-го каналу Юрій Стець пояснив, що зазвичай після того, як стає відомо, що суд дозволяє фото-, аудіо- й відеофіксацію оголошення вироку (у випадку з Луценком про це стало відомо минулого тижня), телеканали звертаються до голови суду з проханням дозволити їм проводити пряму трансляцію.

 

У приймальні голови суду Інни Отрош ТК повідомили, що рішення про дозвіл або заборону прямої трансляції приймає суддя, який розглядає справу. Тому, якби такі заяви від журналістів і надішли, голова мала скерувати їх до Сергія Вовка.

 

Однак на початку слухання суддя звернення від журналістів не розглянув. За словами головного редактора 5-го каналу Володимира Мжельського, «суд не розглядав наше прохання про трансляцію - і все. Суд розпочав одразу читати вирок».

 

Водночас журналістам ТВі у канцелярії суду повідомили, що суд не встигне розглянути їхнє прохання. Про це ТК уточнили в прес-службі ТВі.

 

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко звертає увагу на те, що суд зобов'язаний розглядати клопотання учасників справи, а не інших осіб. «Журналісти формально не є стороною процесу. Тому залишається відкритим питання, як можна розглядати клопотання від журналістів. Телевізійникам варто було звернутися до адвокатів Юрія Луценка, щоб вони заявили клопотання про відеотрансляцію. І навіть, якщо суд одразу розпочав оголошувати вирок, вони могли звернути на це увагу суду». За його словами, детальніше питання проведення відеотрансляції у кримінально-процесуальному кодексі не прописані.

 

Нагадаємо, що Печерський райсуд розглядав справу Юрія Луценка з травня 2011 року. 14 липня суд заборонив фото-, аудіо- та відеофіксацію процесу до винесення вироку, мотивуючи це тим, що у справі будуть допитуватися свідки, а також розглядатися матеріали, які містять секретну інформацію.

 

Зазначимо, що Юрій Луценко у минулому був журналістом. На початку 2000-х він був головним редактором газети «Грані», а наприкінці 2010 року, незадовго до свого арешту, влаштувався працювати заступником головного редактора газети «Сільські вісті».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8202
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду