«Український тиждень» став лауреатом премії «Вільна преса Східної Європи»

21 Лютого 2012
9802
21 Лютого 2012
13:48

«Український тиждень» став лауреатом премії «Вільна преса Східної Європи»

9802
«Український тиждень» став лауреатом премії «Вільна преса Східної Європи»

Журнал «Український тиждень» став лауреатом премії імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи-2012», яка вручається журналістам і мас-медіа Росії, Білорусі, України, Азербайджану і Вірменії. Про це повідомив відділ комунікації фонду «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса, співорганізатора премії.

 

Крім того премію присуджено ще трьом журналістам: російській журналістці Ользі Романовій (Грозний/Москва), білоруському журналісту Валерію Карбалевичу (Мінськ), азербайджанській журналістці Хадіджі Ісмаїловій (Баку).

 

Премію «Вільна преса Росії-2012» від норвезького фонду «Вільне слово» присуджено  кавказькому журналу «Дош» (Грозний-Москва).

 

Таке рішення прийняло міжнародне журі у складі голови журі доктора Тео Зоммера (Гамбург), доктора Фалька Бомсдорфа (Мюнхен), доктора наук, професора Йо Грьобеля (Берлін), Гро Хольма (Осло), Штефані Шиффер (Берлін), Вібека фон Шперлінга (Копенгаген), Міхаеля Туманна (Стамбул) і Рейнхарда Фезера (Франкфурт на Майні).

 

Загальний фонд премії - 70 тис. євро. Церемонія нагородження відбудеться 24 травня в місті Гамбург.

 

Премія імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії».

 

Нагадаємо, у 2011 році лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи» стали шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, журналісти Наталія Іванишина з газети «Усть-илимская правда» (Усть-Ілимськ, Іркутська область), Марина Коктиш з газети «Народная воля» (Мінськ, Білорусь) і Замін Хаджи з Баку (Азербайджан), а також тижневик «Черновик» з Махачкали (Республіка Дагестан) і новинний інтернет-портал A1+ з Єревана (Вірменія).

 

Довідка про лауреатів:

 

Журнал «Український тиждень» вперше вийшов у світ у 2007 році в Києві. Крім українського видання друкується і щомісячний журнал англійською мовою. «Український тиждень» був висунутий на премію Інститутом Гете в Україні.

 

Ольга Романова займається журналістськими розслідуваннями (особливо висвітлює ситуацію в російських в'язницях), веде блог на сайті «Эхо Москвы» і пише колонку в New Times. Наразі пані Романова бере участь у русі «Ліга виборців» і в громадському комітеті «За чесні вибори». Пропозиція про нагородження Ольги Романової надійшла від норвезького Гельсінського комітету.

 

Валерій Карбалевич - головний редактор журналу «Грамадзянская ініціатива» і політичний оглядач газети «Вільні новини плюс». Пан Карбалевіч пише на теми внутрішньої та зовнішньої політики. Як кандидата в лауреати Валерія Карбалевіча висунуло посольство ФРН у Мінську.

 

Хадіджа Ісмаїлова пише статті для різних газет у Баку. Крім того, вона веде програму на інтернет-радіо RFE/RL. Пані Ісмаїлова пише про корупцію, зловживання владою та порушення прав людини у своїй країні, а також висвітлює ситуацію іранських азербайджанців. Пропозиція про нагородження Хадіджі Ісмаїлової надійшла від норвезького Гельсінського комітету та від уповноваженого з прав людини і гуманітарної допомоги Федерального уряду Німеччини.

 

Редакція журналу «Дош» розташована в Грозному і в Москві. Журнал висвітлює теми прав людини, ситуація на Кавказі, нестабільності в регіоні. Як кандидата видання було висунуто на премію Петером Норманом Воге з організації Norwegian PEN.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду