detector.media
21.02.2012 13:48
«Український тиждень» став лауреатом премії «Вільна преса Східної Європи»

Журнал «Український тиждень» став лауреатом премії імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи-2012», яка вручається журналістам і мас-медіа Росії, Білорусі, України, Азербайджану і Вірменії. Про це повідомив відділ комунікації фонду «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса, співорганізатора премії.

 

Крім того премію присуджено ще трьом журналістам: російській журналістці Ользі Романовій (Грозний/Москва), білоруському журналісту Валерію Карбалевичу (Мінськ), азербайджанській журналістці Хадіджі Ісмаїловій (Баку).

 

Премію «Вільна преса Росії-2012» від норвезького фонду «Вільне слово» присуджено  кавказькому журналу «Дош» (Грозний-Москва).

 

Таке рішення прийняло міжнародне журі у складі голови журі доктора Тео Зоммера (Гамбург), доктора Фалька Бомсдорфа (Мюнхен), доктора наук, професора Йо Грьобеля (Берлін), Гро Хольма (Осло), Штефані Шиффер (Берлін), Вібека фон Шперлінга (Копенгаген), Міхаеля Туманна (Стамбул) і Рейнхарда Фезера (Франкфурт на Майні).

 

Загальний фонд премії - 70 тис. євро. Церемонія нагородження відбудеться 24 травня в місті Гамбург.

 

Премія імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» вручається щорічно, починаючи з 2000 року, журналістам та засобам масової інформації за їхню якість, професіоналізм і громадянську мужність. Премія спрямована на заохочення тих журналістів, які, незважаючи на офіційні тиск і економічні труднощі, кидають виклик цензурі у всіх її проявах, у тому числі й самоцензурі. З 2004 року премію вручає німецький фонд «Цайт-Штіфтунг» імені Ебелін і Герда Буцеріуса (Zeit-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius) у співпраці з норвезьким фондом «Вільне слово» (Institusjonen Fritt Ord), який вручає премію «Вільна преса Росії».

 

Нагадаємо, у 2011 році лауреатами премії «Вільна преса Східної Європи» стали шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова, журналісти Наталія Іванишина з газети «Усть-илимская правда» (Усть-Ілимськ, Іркутська область), Марина Коктиш з газети «Народная воля» (Мінськ, Білорусь) і Замін Хаджи з Баку (Азербайджан), а також тижневик «Черновик» з Махачкали (Республіка Дагестан) і новинний інтернет-портал A1+ з Єревана (Вірменія).

 

Довідка про лауреатів:

 

Журнал «Український тиждень» вперше вийшов у світ у 2007 році в Києві. Крім українського видання друкується і щомісячний журнал англійською мовою. «Український тиждень» був висунутий на премію Інститутом Гете в Україні.

 

Ольга Романова займається журналістськими розслідуваннями (особливо висвітлює ситуацію в російських в'язницях), веде блог на сайті «Эхо Москвы» і пише колонку в New Times. Наразі пані Романова бере участь у русі «Ліга виборців» і в громадському комітеті «За чесні вибори». Пропозиція про нагородження Ольги Романової надійшла від норвезького Гельсінського комітету.

 

Валерій Карбалевич - головний редактор журналу «Грамадзянская ініціатива» і політичний оглядач газети «Вільні новини плюс». Пан Карбалевіч пише на теми внутрішньої та зовнішньої політики. Як кандидата в лауреати Валерія Карбалевіча висунуло посольство ФРН у Мінську.

 

Хадіджа Ісмаїлова пише статті для різних газет у Баку. Крім того, вона веде програму на інтернет-радіо RFE/RL. Пані Ісмаїлова пише про корупцію, зловживання владою та порушення прав людини у своїй країні, а також висвітлює ситуацію іранських азербайджанців. Пропозиція про нагородження Хадіджі Ісмаїлової надійшла від норвезького Гельсінського комітету та від уповноваженого з прав людини і гуманітарної допомоги Федерального уряду Німеччини.

 

Редакція журналу «Дош» розташована в Грозному і в Москві. Журнал висвітлює теми прав людини, ситуація на Кавказі, нестабільності в регіоні. Як кандидата видання було висунуто на премію Петером Норманом Воге з організації Norwegian PEN.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY