Представник «Репортерів» Ульріке Груска здивована інтерпретацією її коментаря «Укрінформом»

25 Січня 2012
9399
25 Січня 2012
16:01

Представник «Репортерів» Ульріке Груска здивована інтерпретацією її коментаря «Укрінформом»

9399
В «Укрінформі» запевняють, що не мають підстав не довіряти своєму журналісту
Представник «Репортерів» Ульріке Груска здивована інтерпретацією її коментаря «Укрінформом»

Речниця німецького відділення «Репортерів без кордонів» Ульріке Груска здивована інформацією про покращення ситуації зі свободою слова в Україні, поширеною із посиланням на неї. Коментар пані Груска навів «Укрінформ» у новині про щорічний рейтинг країн щодо ситуації у сфері свободи слова, потім із посиланням на «Укрінформ» його поширили інші ЗМІ.

 

Про це «Детектор медіа» дізналася від представника в Україні «Репортерів без кордонів» Оксани Романюк. За її словами, обставини появи коментаря і самої новини викликають багато запитань. «Офіційне розповсюдження прес-релізу з рейтингом у нас стартувало о 10.30 за київським часом. Сам рейтинг з'явився на сайті "Репортерів" о 9.47 за київським часом. Єдине інформагенство, якому дали цей рейтинг раніше, але з проханням про ембарго, - це AFP. На "Укрінформі" ж рейтинг вийшов о 9.17, і вже з коментарем пані Ульріке», - каже Оксана Романюк.

 

За словами Романюк, Ульріке Груска у телефонній розмові заявила, що не казала що ситуація в Україні покращилась, а просто прочитала інформацію з загального прес-релізу, де йдеться, що в Україні продовжуються негативні тенденції, а саме, фізичні напади на журналістів, повернення цензури тощо. «Вона каже, що навпаки наголосила, що ситуація жодним чином не покращилась. За її словами, вона отримала дзвінок учора ввечері від українського інформагентства, яке попросило її коментар для статті, яка мала вийти сьогодні. Вона страшенно здивувалась, коли дізналась, що українські ЗМІ розповсюдили інформацію з посиланням на її слова про те, що начебто ситуація в Україні покращилась», - зазначає представника в Україні «Репортерів без кордонів».

 

Начальник відділу міжнародної інформації «Укрінформу» Дмитро Шкурко у коментарі «Детектор медіа» сказав, що у нього нема підстав не довіряти журналістці Ганні Снігур-Грабовській, яка готувала новину з Берліна. Вона вже не перший рік працює в агентстві.

 

«Вона жодного разу в житті не схибила проти правди і свободи слова. Наш кореспондент 24 січня взяла інформацію з офіційного прес-релізу "Репортерів без кордонів", в якому Ульріке була позначена як офіцер по зв'язках з пресою. Тому Ганна Снігур-Грабовська зателефонувала саме їй. Щодо термінів оприлюднення цієї інформації, то в прес-релізі, який є у Ганни, сказано, що дедлайн розповсюдження цієї інформації перша година ночі за Німеччиною, це 2 година ночі по Києву. Снігур-Грабовська передала нам цю інформацію о 3-й ночі, тобто вона витримала дедлайн, і звинувачення в цьому недоречні. Стосовно коментарю Ульріке. Оскільки Ганна порівняла висновки, які були в торішній доповіді, тому запитала про тенденції розвитку свободи слова в Україні, чи можна говорити про певне покращення. На що Ульріке відповіла, що, безумовно, так, але стан свободи преси продовжує викликати занепокоєння. Власне це й лягло в основу нашої інформації, ми все точно передали. Я не бачу тут приводу для конфлікту. Думаю, людина, яка розмовляє з пресою, має бути відповідальною за свої слова. На жаль, телефонну розмову з Ульріке Ганна не записувала на диктофон. Але у нас немає жодних сумнівів, що наша кореспондентка спрацювала професійно і не викривлювала інформацію», - запевнив Дмитро Шкурко.

 

Нагадаємо, 25 січня «Репортери без кордонів» оприлюднили свій щорічний Всесвітній індекс свободи слова за 2011 рік, у якому Україна посіла 116-те місце з 179 країн світу. Кількість балів, нарахованих організацією Україні, збільшилася з 46,83 у 2010 році до 54 (чим більше балів, тим гіршою є оцінка ситуації зі свободою слова).

 

При цьому Україна формально піднялася в рейтингу: минулого разу вона посідала 131 місце з 178 країн. «Репортери...» підкреслюють, що цей рейтинг не відображає реального стану речей в Україні, а є лише свідченням загального погіршення свободи слова у світі.

 

Організація підкреслює, що підвищення рейтингу України до 116 місця пов'язане лише з переміщенням її сусідів, які знаходяться внизу списку у цьому році. Насправді, впевнені вони, ситуація в Україні погіршилась, про що свідчить збільшення кількості фізичних нападів на журналістів, повернення до цензури тощо.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9399
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хехе
4478 дн. тому
наконец-то наше СБУ работает лучше ихнего ЦРУ
хехе
4478 дн. тому
наконец-то наше СБУ работает лучше ихнего ЦРУ
читателль
4478 дн. тому
классный в Укринформе редактор международки - не знает, что такое дедлайн :)))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду