Помер Вацлав Гавел

18 Грудня 2011
5536
18 Грудня 2011
14:59

Помер Вацлав Гавел

5536
Помер Вацлав Гавел

На 76-му році життя помер письменник, дисидент останній президент Чехословаччини та перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел. Про це повідомляє сайт Посольства Чеської республіки в Україні.

З 20-річного віку Вацлав Гавел публікував статті та есеї в літературних та театральних виданнях.   

 

У період Празької весни був головою Клубу незалежних письменників та водночас членом Клубу ангажованих безпартійних. Від 1965 р. дів у немарксистському місячнику Tvář (Обличчя).

 

Після придушення Празької весни та окупації Чехословаччини військами варшавського договору Вацлав Гавел виступав проти політичних репресій, показових для періоду комуністичної «нормалізації». У 1975 році він написав відкритого листа президентові Гусакові, в якому попередив його про протиріччя, які накопичились у чехословацькому суспільстві. Однак кульмінацією його діяльності була публікація в січні 1977 року «Хартії 77», тексту, який визначив назву і характер руху протестуючої частини чехословацьких громадян. Вацлав Гавел був одним із засновників цієї ініціативи та одним з її перших трьох речників. У квітня 1979 р. він став одним з організаторів Комітету із захисту несправедливо переслідуваних. Саме він став називати концтабори «абсурдистаном». 

 

 

 

За свою громадянську позицію Гавел був тричі ув’язнений. У в’язницях він провів майже п’ять років.    

 

Під час оксамитової революції у листопалі 1989-го очолив демократичний рух «Громадянський форум», був учасником переговорів щодо передачі влади опозиції. З цього часу до 2003-го року був президентом Чехії.

 

Після відходу з великої політики присвятив себе проблематиці дотримання прав людини у світі та літературній праці. Як співзасновник Фонду Дагмар і Вацлава Гавлових Vize'97 налавав підтримку низці гуманітарних, медичних та освітніх проектів. 

 

За свою літературну працю, за політичні погляди й переконання та боротьбу упродовж всього життя за дотримання прав людини Вацлав Гавел одержав низку державних нагород, міжнародних премій та почесних докторатів.

 

«Детектор медіа» 

Фото - blogspot.com 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5536
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вася Пуп
4513 дн. тому
А где же новости про смерть вождя КНДР ? Или из Вашингтона хозяева не велят писать?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду