detector.media
18.12.2011 14:59
Помер Вацлав Гавел

На 76-му році життя помер письменник, дисидент останній президент Чехословаччини та перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел. Про це повідомляє сайт Посольства Чеської республіки в Україні.

З 20-річного віку Вацлав Гавел публікував статті та есеї в літературних та театральних виданнях.   

 

У період Празької весни був головою Клубу незалежних письменників та водночас членом Клубу ангажованих безпартійних. Від 1965 р. дів у немарксистському місячнику Tvář (Обличчя).

 

Після придушення Празької весни та окупації Чехословаччини військами варшавського договору Вацлав Гавел виступав проти політичних репресій, показових для періоду комуністичної «нормалізації». У 1975 році він написав відкритого листа президентові Гусакові, в якому попередив його про протиріччя, які накопичились у чехословацькому суспільстві. Однак кульмінацією його діяльності була публікація в січні 1977 року «Хартії 77», тексту, який визначив назву і характер руху протестуючої частини чехословацьких громадян. Вацлав Гавел був одним із засновників цієї ініціативи та одним з її перших трьох речників. У квітня 1979 р. він став одним з організаторів Комітету із захисту несправедливо переслідуваних. Саме він став називати концтабори «абсурдистаном». 

 

 

 

За свою громадянську позицію Гавел був тричі ув’язнений. У в’язницях він провів майже п’ять років.    

 

Під час оксамитової революції у листопалі 1989-го очолив демократичний рух «Громадянський форум», був учасником переговорів щодо передачі влади опозиції. З цього часу до 2003-го року був президентом Чехії.

 

Після відходу з великої політики присвятив себе проблематиці дотримання прав людини у світі та літературній праці. Як співзасновник Фонду Дагмар і Вацлава Гавлових Vize'97 налавав підтримку низці гуманітарних, медичних та освітніх проектів. 

 

За свою літературну працю, за політичні погляди й переконання та боротьбу упродовж всього життя за дотримання прав людини Вацлав Гавел одержав низку державних нагород, міжнародних премій та почесних докторатів.

 

«Детектор медіа» 

Фото - blogspot.com 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY