Угорські журналісти не припиняють голодування, виступаючи проти маніпуляцій на ТБ

17 Грудня 2011
11919
17 Грудня 2011
14:14

Угорські журналісти не припиняють голодування, виступаючи проти маніпуляцій на ТБ

11919
Угорські журналісти не припиняють голодування, виступаючи проти маніпуляцій на ТБ
Угорські журналісти, що оголосили цього тижня голодування на знак протесту проти маніпуляцій у державних ЗМІ країни, не припиняють старйкувати, пише Spiegel Online.
 
Такі заяви зробила група працівників ЗМІ. Серед них - глава профспілки державного ТБ Угорщини, Magyar Televízió (MTV), і засновник організації Movement for Honest Reporting Балаш Надь Наварро (Balazs Nagy Navarro); Пітер Віраго (Peter Virag), Сорель-Артур Кембе (Sorel-Arthur Kembe) і Аранка Савулі (Aranka Szavuly). Вони зібралися поряд зі штаб-квартирою MTV у Будапешті. 
 
Раніше, в січні цього року в Угорщині набув чинності закон про ЗМІ, який передбачає можливість влади регулювати контент медіа. Зокрема, чиновники отримали право штрафувати медіа за образливі матеріали, а також за «політично незбалансовані», на їхню думку. Цей закон зазнав різкої критики з боку угорських ЗМІміжнародних спостерігачів та розглядався у Європейському суді. після чого зазнавав змін

На практиці, як зазначають стайкарі, менеджмент державних ЗМІ використовує цей закон «для маніпулювань». Так, 3 грудня в одному з матеріалів MTV було показано обличчя екс- голови Верховного суду Угорщини, Золтана Ломніци, у розмитому ракурсі. Зазвичай цей прийом на ТБ застосовують для захисту осіб, які перебувають під слідством. За словами одного одного зі страйкарів, пана Наварро, «завдяки "затуманенню" Ломніца справляв враження підозрілої особи».

Пан Ломніца, який раніше виступав з критикою уряду прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, заявив британської неурядової організації «Індекс цензури» (Index on Censorship), що цей інцидент був «найсерйознішим порушенням свободи преси за останні 20 років».

Ян повідомили представники «Індексу цензури» із посиланням на власні джерела, «розмивання обличчя» Ломніци, найвірогідніше, пов`язане із розбіжністю поглядів Ломніци і керівництвом MTV. 

В інтерв'ю Hungary's Civil Radio пан Наварро навів ще один приклад імовірних маніпуляцій MTV. За його словами, коментар члена Європарламенту, співкерівника групи «Європейських зелених» Даніеля Кон-Бендіта відредагували таким чином, ніби він ухилився від відповіді на питання про його особисте життя. «Хоча насправді його відповідь була набагато довшою, ніж синхрон у репортажі MTV», - розповів пан Наварро.
 
«Ми продовжуємо вивчати, яким чином можна реформувати і вдосконалювати систему підготовки новин, аби уникнути повторення таких серйозних помилок» , - сказав у коментарі Associated Press один із директорів MTV Ласло Сабо.
 
Через незгоду із редакційною політикою кілька журналістів втратили роботу. За інформацією Associated Press, директора державного інформагентства MTI Габор Ело(Gabor Elo) було звільнено, а редактора MTI Даніель Папп (Daniel Papp) призначено на іншу посаду
 
«Наш страйк триватиме доти, доки світ не зрозуміє, що коїться в Угорщині під маркою "свобода преси": тероризування працівників ЗМІ, маніпулювання і фальсифікація телепрограм», -заявив пан Наварро AFP. «Ми лишатимемося тут доти, доки ситуація не зміниться. Хай навіть доведеться потрапити до лікарні», - додав він.
 
«Детектор медіа» 
 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11919
Читайте також
03.01.2011 20:01
The Washington Post
36 622
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду