Угорщина готова змінити закон про ЗМІ

7 Січня 2011
36323
7 Січня 2011
11:23

Угорщина готова змінити закон про ЗМІ

36323
Офіційний Будапешт погоджується на «будь-яку процедуру, запропоновану Євросоюзом» для вивчення угорського закону, але посилається на подібні закони Франції, Німеччини та Голланд
Угорщина готова змінити закон про ЗМІ
Угорщина офіційно перебрала президентство у Євросоюзі з 1-го січня, але урочиста передача повноважень відбудеться 6-7 січня. Сьогодні Бельгія передає президентський прапор ЄС, а вже завтра Європейська комісія та угорський уряд проведуть спільне засідання.

Традиційно головною подією є візит урядовців Єврокомісії, які на зустрічі з національним урядом визначають плани на наступні 6 місяців.

7-го січня Єврокомісія та угорський уряд проведуть спільну сесію в угорському парламенті після чого відбудеться робоча зустріч президента Єврокомісії Хосе Мануеля Барозо з прем’єр-міністром Віктором Орбаном.

Редактор Бі-Бі-Сі з питань Європи Ґевін Хювет задається питанням, наскільки Угорщина готова до президентства у Євросоюзі?

На його думку, питання не є таким важливим, як було б колись. Інститут президентства є тепер менш впливовим, і більшість європейських виборців слабо уявляє, навіщо кожні 6 місяців передавати президентство новій країні.

До того ж, існують інші важливі президентські функції: Президент Європарламенту, Президент Ради Європи, Президент Єврокомісії.

На думку Ґевіна Хювета, суперечливість постаті угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, який тепер буде ще одним президентським обличчям ЄС, широко обговорюється між оглядачами. Міністр закордонних справ Люксембурга першим озвучив таке занепокоєння серед політиків.

Партія Фідеш та Закон про ЗМІ

Партія Фідеш прийшла до влади в Угорщині минулого року і отримали дві третини місць у парламенті країни. Її лідер Віктор Орбан мав репутацію затятого антикомуніста і переміг під гаслами боротьби з корупцією та неефективністю попереднього уряду соціалістів. Маючи більшість у парламенті, новий правоцентристський уряд ухвалив низку реформ, серед яких найбільшої критики зазнав новий Закон про ЗМІ.

Закон передбачає, що наглядова рада, де більшість складають прибічники уряду, зможе штрафувати засоби масової інформації за незбалансовані новини, або інформацію, яка ображає людську гідність.

Журналістів можуть змусити розкрити свої джерела інформації, якщо вони пишуть про питання національної безпеки. Штрафи можуть сягати мільйона доларів, гроші має бути сплачено до початку процедури апеляції в судах.

Угорські часописи вийшли з порожніми першими шпальтами на знак протесу і деякі навіть проголосили «кінець свободи преси в Угорщині».

Президент Єврокомісії Хосе Мануель Барозо заявив, що «свобода преси є святим принципом" у ЄС, і обіцяв обговори питання з угорським керівництвом.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан не виключив, що на вимогу ЄС новий закон доведеться змінити, але став на захист ухвалених змін: «Я хочу побачити когось, хто знайде у нашому законі щось таке, чого немає у законах про ЗМІ інших країн Євросоюзу".

Офіційний Будапешт погоджується на «будь-яку процедуру, запропоновану Євросоюзом» для вивчення угорського закону, але посилається на подібні закони Франції, Німеччини та Голландії.

Як зазначає Ґевін Хювет, існує ще одна суперечність. Угорський уряд запровадив нові податки, які стосуються іноземних компаній. Деякі з них погрожують залишити країну, тоді,як інші твердять, що виокремлювати іноземні компанії в Угорщині, яка належить до спільної європейської економічної зони, є протизаконним.

Якщо питання свободи преси важче дослідити, то оподаткування має підпорядковуватися прозорим і зрозумілим правилам. Усі ці питання залишатимуться, коли Угорщина перебере офіційно усі повноваження президентства у ЄС.
 
 
Фото - www.bbc.co.uk
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Бі-бі-сі
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду