Журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко

12 Жовтня 2011
13838
12 Жовтня 2011
15:06

Журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко

13838
Журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко

11 жовтня фотокореспондент журналу «Корреспондент» Наталія Кравчук постраждала від представника «Беркута» біля стін Печерського суду, де оголошували вирок екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила Наталія Кравчук особисто.

 

За словами фотокореспондента, беркутівець вдарив рукою по камері, потрапивши таким чином дівчині в око та перенісся: «Юлію Володимирівну уже повезли і розчищали вулицю. Правоохоронці несли Сергія Мельниченка, лідера Коаліції учасників Помаранчевої революції. Несли 3-4 беркутівця, і один йшов попереду, розчищаючи людей, хоча там нікого не було, крім мене і ще кількох фотографів. Йшов цей майор, я робила кадр цієї групи, і потім він б'є по камері, я падаю, камера розсікла брову, трохи було крові. Залізо від камери потрапило в перенісся і око. Людина мимоходом іде, йому просто не подобається, що стоять фотографи, він їх просто бере і б'є», - розповідає кореспондент.

 

 Фото з фейсбуку Олександра Чекменьова

 

Як зазначив в коментарі «Детектор медіа» керівник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС у місті Києві Володимир Поліщук, по фотографіях було впізнано представника «Беркута»: «Я дізнався, що це за представник «Беркута». І зараз сама Наталя та працівник "Беркута" їдуть до мене, ми зараз поспілкуємось і з'ясуємо, за яких обставин це відбулось. Чи дійсно він її так вдарив».

 

Як розповіла Наталія Кравчук, це був не єдиний випадок, коли правоохоронці завдали фізичної шкоди їй та іншим учасникам акції: «Коли перші заворушення почалися, коли прихильники Тимошенко почали виходити на проїжджу частину, міліція дуже агресивно почала їх відтісняти, люди падали, їх топтала міліція. Правоохоронці почали мене штовхати і закривати об'єктив. Після цього я потрапила в оточення "Беркута", поки я знімала, вони оточили мене в колесо, почали виштовхувати, причому людина, яка стояла ззаду, декілька раз мене штурхнула. Хоча навколо мене і спереду і по боках були тільки міліціонери. Для чого він мене штурхнув, я не знаю... Потім вже я стояла біля табору "синіх", там є підвищення, загороджувальні щити, я встала, щоб сфотографувати з верхньої точки, як іде "Беркут", і там от уже хтось із загородження декілька раз вдарив мене, просто витягнув руку.Один раз він просто штовхнув, а інший раз потрапив в око. І тут же співробітники  "Беркута", які стояли поруч, замість того щоб якось мене захищати, схопили мене за рюкзак, за куртку і викинули за огородження», - розповідає Наталія Кравчук.

 

Також за її словами, коли правоохоронці несли дівчину з Femen, «міліціонери просто били всіх по ногах, матюкалися, ми відбивалися, як могли»: «Я розумію, куди я потрапила - на розгін демонстрації, досить агресивне місце, але я вважаю, що міліція повинна більш лояльно відноситися до людей, які виконують свій обов'язок. Ми до них агресивно не ставимося.  Я думаю, що міліція повинна вибачитися».

 

 

Наталія Кравчук не єдина постраждала від дій міліції з-поміж журналістів. Правоохоронці перешкоджали роботі та завдали травм також кореспонденту газети «Коммерсантъ (Украина)» Артему Скоропадському.

 

Як розповів пан Скоропадський «Детектор медіа», його намагалися затримати представники міліції в момент, коли Юлію Тимошенко виводили з приміщення суду. «Я був на протилежній стороні Хрещатика, навпроти суду, на проїжджій частині. До мене підбіг "беркутівець" у касці й масці та спробував відігнати. Я йому показав прес-карту і вказав на міліціонерів та інших людей, які теж перебували на проїжджій частині вулиці. Однак він сказав, що тут заборонено стояти, й почав тягнути мене за руку. До нього приєдналися ще кілька "беркутівців" і капітан без маски. Вони почали відштовхувати мене між автобусами у бік тротуару, один з них ударив мене по нозі нижче коліна. Коли я підняв штанину, то побачив кров, що стікала по нозі. Зараз у мене на нозі велика подряпина», - розповів журналіст.

 

До міліції із заявою про перешкоджання роботі він не звертався, оскільки не бачить у цьому сенсу: «Довести я нічого все одно не зможу, тому що свідок був лише один проти шести чи семи міліціонерів».

 

За його словами, разом із ним у бік тротуару відтісняли й фотографа Віктора Крука, який знімав суперечку журналіста з міліціонерами. «Зрештою, я опинився на пішохідній частині Хрещатика за автобусами й пропустив частину подій, що відбувалися під судом», - зазначив Артем Скоропадський.

 

 

 

Фото з ЖЖ Артема Скоропадського

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13838
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Недолго музыка играла...
4586 дн. тому
Януковичу карпатский колдун отвел три года http://www.bursov.net/zurnalist/63
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду