detector.media
12.10.2011 15:06
Журналісти «Корреспондента» і «Коммерсанта» постраждали від силовиків під час суду над Тимошенко

11 жовтня фотокореспондент журналу «Корреспондент» Наталія Кравчук постраждала від представника «Беркута» біля стін Печерського суду, де оголошували вирок екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердила Наталія Кравчук особисто.

 

За словами фотокореспондента, беркутівець вдарив рукою по камері, потрапивши таким чином дівчині в око та перенісся: «Юлію Володимирівну уже повезли і розчищали вулицю. Правоохоронці несли Сергія Мельниченка, лідера Коаліції учасників Помаранчевої революції. Несли 3-4 беркутівця, і один йшов попереду, розчищаючи людей, хоча там нікого не було, крім мене і ще кількох фотографів. Йшов цей майор, я робила кадр цієї групи, і потім він б'є по камері, я падаю, камера розсікла брову, трохи було крові. Залізо від камери потрапило в перенісся і око. Людина мимоходом іде, йому просто не подобається, що стоять фотографи, він їх просто бере і б'є», - розповідає кореспондент.

 

 Фото з фейсбуку Олександра Чекменьова

 

Як зазначив в коментарі «Детектор медіа» керівник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС у місті Києві Володимир Поліщук, по фотографіях було впізнано представника «Беркута»: «Я дізнався, що це за представник «Беркута». І зараз сама Наталя та працівник "Беркута" їдуть до мене, ми зараз поспілкуємось і з'ясуємо, за яких обставин це відбулось. Чи дійсно він її так вдарив».

 

Як розповіла Наталія Кравчук, це був не єдиний випадок, коли правоохоронці завдали фізичної шкоди їй та іншим учасникам акції: «Коли перші заворушення почалися, коли прихильники Тимошенко почали виходити на проїжджу частину, міліція дуже агресивно почала їх відтісняти, люди падали, їх топтала міліція. Правоохоронці почали мене штовхати і закривати об'єктив. Після цього я потрапила в оточення "Беркута", поки я знімала, вони оточили мене в колесо, почали виштовхувати, причому людина, яка стояла ззаду, декілька раз мене штурхнула. Хоча навколо мене і спереду і по боках були тільки міліціонери. Для чого він мене штурхнув, я не знаю... Потім вже я стояла біля табору "синіх", там є підвищення, загороджувальні щити, я встала, щоб сфотографувати з верхньої точки, як іде "Беркут", і там от уже хтось із загородження декілька раз вдарив мене, просто витягнув руку.Один раз він просто штовхнув, а інший раз потрапив в око. І тут же співробітники  "Беркута", які стояли поруч, замість того щоб якось мене захищати, схопили мене за рюкзак, за куртку і викинули за огородження», - розповідає Наталія Кравчук.

 

Також за її словами, коли правоохоронці несли дівчину з Femen, «міліціонери просто били всіх по ногах, матюкалися, ми відбивалися, як могли»: «Я розумію, куди я потрапила - на розгін демонстрації, досить агресивне місце, але я вважаю, що міліція повинна більш лояльно відноситися до людей, які виконують свій обов'язок. Ми до них агресивно не ставимося.  Я думаю, що міліція повинна вибачитися».

 

 

Наталія Кравчук не єдина постраждала від дій міліції з-поміж журналістів. Правоохоронці перешкоджали роботі та завдали травм також кореспонденту газети «Коммерсантъ (Украина)» Артему Скоропадському.

 

Як розповів пан Скоропадський «Детектор медіа», його намагалися затримати представники міліції в момент, коли Юлію Тимошенко виводили з приміщення суду. «Я був на протилежній стороні Хрещатика, навпроти суду, на проїжджій частині. До мене підбіг "беркутівець" у касці й масці та спробував відігнати. Я йому показав прес-карту і вказав на міліціонерів та інших людей, які теж перебували на проїжджій частині вулиці. Однак він сказав, що тут заборонено стояти, й почав тягнути мене за руку. До нього приєдналися ще кілька "беркутівців" і капітан без маски. Вони почали відштовхувати мене між автобусами у бік тротуару, один з них ударив мене по нозі нижче коліна. Коли я підняв штанину, то побачив кров, що стікала по нозі. Зараз у мене на нозі велика подряпина», - розповів журналіст.

 

До міліції із заявою про перешкоджання роботі він не звертався, оскільки не бачить у цьому сенсу: «Довести я нічого все одно не зможу, тому що свідок був лише один проти шести чи семи міліціонерів».

 

За його словами, разом із ним у бік тротуару відтісняли й фотографа Віктора Крука, який знімав суперечку журналіста з міліціонерами. «Зрештою, я опинився на пішохідній частині Хрещатика за автобусами й пропустив частину подій, що відбувалися під судом», - зазначив Артем Скоропадський.

 

 

 

Фото з ЖЖ Артема Скоропадського

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY