detector.media
06.10.2011 13:38
Парламенту рекомендують ухвалити проекти про сурдопереклад і скасування квот на музику

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації на засіданні 5 жовтня внесли низку поправок і рекомендують Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо організації сурдоперекладу в державних телеорганізаціях (№ 8214). Нагадаємо, проект був внесений народними депутатами Юрієм Стецем, Віктором Уколовим і Олександром Абдулліним.

 

Як писала ТК, 20 вересня парламент ухвалив цей проект у першому читанні.

Законопроектом на державних мовників покладають обов'язок давати теленовини із сурдоперекладом, а також супроводжувати сурдоперекладом звернення президента і прем'єр-міністра країни до українського народу.

 

Народні депутати домовились, що до другого читання документ розширять, максимально враховуючи інтереси нечуючих і слабочуючих людей.

 

 Раніше цей законопроект підтримав Комітет з питань свободи слова та інформації.

 

Нагадаємо, Комітет не підтримав інший проект - про доступ осіб з вадами слуху до інформації № 6618, який хотів зобов'язати всіх мовників давати субтитри або сурдопереклад 5% програм.

 

Крім того члени Комітету підтримали у першому читанні законопроекти: № 7132 про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі»; про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо уточнення сфери застосування закону та удосконалення окремих положень № 8569, та у другому читанні та в цілому - № 6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо приведення програмної концепції мовлення у відповідність до вимог Європейської Конвенції про транскордонне телебачення.

 

Як писала «Детектор медіа», законопроект № 6342 доопрацьовувала робоча група.

 

Нагадаємо, законопроект про квоти прийнятий у першому читанні, його автором є народний депутат Олена Бондаренко. Він викликав великі дискусії у суспільстві.

 

Зокрема, українські громадські організації закликали Верховну Раду не ухвалювати закону про скасування квот на національний музичний продукт до проведення ґрунтовного громадського обговорення. Відповідне відкрите звернення до голови Верховної Ради Володимира Литвина і голови Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка зробили учасники громадської кампанії «Новий громадянин», зокрема Інститут медіа права, «Демократичні ініціативи», «Остання барикада», фундація «Суспільність», ГО «Центр UA» - загалом 26 організацій.

 

На думку експертів, ухвалення закону у другому читанні без істотних адекватних змін «призведе до втрати усіма гілками влади в Україні контролю не лише за низкою галузей індустрії культури, ростом у державі безробіття серед працівників культури, але й за станом інформаційно-культурного простору».

 

В іншому законопроекті - № 8095 - народні депутати Віктор Уколов, Олена Бондаренко, Юрій Стець, Андрій Шевченко та Олександр Абдуллін запропонували звільнити від оподаткування і збору за користування радіочастотним ресурсом радіокомпанії, які мовлять державною мовою.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY