Дурні й задоволені

29 Вересня 2011
17359
29 Вересня 2011
08:00

Дурні й задоволені

17359
На спробу проштовхнути якусь культурну ідею на одному з каналів я почула у відповідь: «Добивайтеся, щоб для таких, як ви, існувало оте громадське мовлення»
Дурні й задоволені

Все частіше чую від друзів і знайомих: «Телевізора не дивлюся». Це не означає, що вони взагалі не стежать за відеожиттям нашої країни. Навпаки, серед цих друзів переважають саме... телевізійники. І вони воліють дивитися не лише останні новини, але й найцікавіші авторські проекти в інтернеті. З одного боку, за цим стоїть усесвітня тенденція - людям легше і швидше отримати необхідну, а головне - багатовекторну інформацію саме в інтернет-просторі. А з іншого боку, українська причина такого небажання вмикати телевізор, на моє переконання, дещо відмінна. І вона куди загрозливіша. Бо ж вітчизняне телебачення повсякчас хоче зробити нас... дурнішими.

 

Те, з чим мені довелося зіткнутися за останній місяць пошуку себе на центральних українських каналах, ні для кого не є секретом: так, за всім стоять рейтинги, гроші й ті люди, яким ці гроші належать. Це нормально, коли ти у своїй роботі стикаєшся зі списком гостей та експертів, які можуть з'явитися в твоєму сюжеті (списком цим володіють лише редактори вищих рівнів, тому це нормально, коли нижчий редактор погоджує, а вищий забороняє). Зважаючи на багаторічну копітку працю профільних радянських міністерств і інститутів на ниві боротьби з самобутністю української мови, вас так само не надто здивують списки слів, які за жодних умов не можуть прозвучати у вашому тексті. Принцип тут простий: ніяких новомодних словечок, начитане журналістом, диктором чи ведучим має бути зрозумілим кожному глядачеві. Ось ми й підішли до тієї сакраментальної фрази, якою нещодавно мене винагородила редакторка одного з центральних каналів: «Ми не можемо робити героєм людину, розумнішу за нашого глядача. Це ж його образить!». Якщо вам доводилося чути від когось із ваших викладачів, наставників, колег про те, що журналіст має не лише інформувати, розважати, але й виховувати своїх читачів-слухачів-глядачів, запевняю: вам буде дуже сутужно знайти в нашій журналістиці таке місце, де вам дозволять це робити.

 

А якщо, не дай Боже, ви належите ще й до тих журналістів, які хочуть писати про культуру, то й тут вам доведеться повністю змінити свою систему координат. Про те, як мало в нашому медіапросторі присутні наші митці, письменники, філософи - голоси нації - написано й промовлено більше, аніж зроблено було тих сюжетів і написано відповідних статей. Але новітньою загрозою є те, що наші телеканали беруться самі творити цю культуру. Якщо кілька років тому політичні проблеми в нас почали вирішувати на різноманітних ток-шоу, які дарували глядачеві відчуття граничної відкритості й відвертості обраних ним (чи завдяки йому) владних очільників, то нині в центрі глядацької уваги - ток-шоу культурні. Поки що вони переважно музичні і танцювальні, але останні роки показали, що всі ці «танці з зірками», «голоси країни», «фабрики зірок», «майданси», «х-фактори», «шоу №1» мають на меті не просто розважити аудиторію, змусити її прикипіти до екранів і не пошкодувати часу на спонсорську рекламу, але й створити свою нову телевізійну культурну еліту. Ті, хто бере участь у цих шоу, хто засідає в журі, хто виступає в ролі вихователів, - саме вони й стають обличчями каналів, його гостями, експертами, коментаторами, його зірками і, як наївно думають телевізійні керівники, - культурою країни.

 

Два останні телевізійні сезони показали: культури тієї в нашій країні так мало, а рейтинг - штука настільки крихка, що ведучими, членами журі і наставниками учасників у жодному разі не можуть бути лише українці. Звідси оці добірки журі 50 на 50: двоє - від України, двоє - від Росії. А ви кажете, що голоси нації не представлено в медіа через те, що про них ніхто не знає. Та вони просто не потрібні! Для чого шукати ті голоси нації, телефонувати їм, просити висловлювати свою думку просто і доступно, а ще обов'язково втнути на камеру щось дотепне і незвичне, для чого всі ці неприємності, з яких потім складно вирізати синхрон, якщо тепер є свої зірки, готові говорити що завгодно і коли завгодно?

 

Всі ці нарікання не хочеться зводити до традиційного: доки наша держава не почне думати про свою культуру і свій медіапростір, доти й буде кожен крок уперед двома кроками назад. Після чергової спроби проштовхнути якусь культурну ідею на одному з наших каналів я почула у відповідь: «Добивайтеся, щоб для таких, як ви, існувало оте громадське мовлення, або безперебійно працював канал "Культура", або йдіть на ТВі - це їхній контент». Непростій місії каналу ТВі, який, здається, єдиний хоче бачити серед своїх глядачів розумних людей, а ще більше хоче зробити їх ще розумнішими, чи то пак мудрішими, варто присвятити окрему статтю. Все ж хочеться довести до кінця оту поширену думку про державу і культуру, які мають іти пліч-о-пліч.

 

Ситуація з цими списками коментаторів і телезірок указує нам на чергову форму підступної цензури і глядацького бомбування: цензури на культуру, культурність та інтелігентність. Усі так довго боролися за те, щоби в ефірі було стільки-то відсотків української мови, стільки-то годин вітчизняного продукту, а виходить, що ми маємо іншу нагальну потребу: треба змусити наших телевиробників, щоб вони хоча б кілька годин на добу працювали для людей, які хочуть думати. Для людей, які хочуть бачити на екрані не лише тих, хто за тиждень навчився співати і танцювати («і я так зможу!»), а й тих, хто працює над своїм талантом, над своїми знаннями все своє життя («я теж маю цього прагнути!»).

 

Але проблема, як завжди в нас водиться, куди глибша: якій же владі потрібно, щоб її народ робили розумнішим? А може, й самим державотворцям хочеться ввімкнути телевізор у праймі й відчути себе «джентльменом на дачі». Рівність і благодать: усі дурні й усі задоволені, усі «пацанки» і ніяких «панянок».

 

Тетяна Терен, журналіст

Ілюстрація - www.russ.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Терен, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду