Стереотип, ніби українці не читають, - спростовано!

20 Вересня 2011
19653
20 Вересня 2011
13:15

Стереотип, ніби українці не читають, - спростовано!

19653
На XVIII Форум видавців у Львові було продано 32 тисячі квитків
Стереотип, ніби українці не читають, - спростовано!

Найголовніша й найочікуваніша в Україні книжкова подія відзначила своє повноліття неймовірною (понад сімсот п'ятдесят) кількістю заходів. Участь у форумі взяли понад 300 письменників із двадцяти шести країн, зокрема з Австралії, Білорусі, Бразилії, Грузії, Естонії, Конго, Нігерії, Нової Зеландії, Норвегії, Росії, Сербії, США, Туреччини, Швейцарії...

 

Упродовж п'яти днів, 14-18 вересня, в рамках заходу відбулися Національний книжковий ярмарок, міжнародний літературний фестиваль, міжрегіональний бібліотечний форум, видавничий бізнес-форум, фестиваль перекладу, а ще - презентації, автограф-сесії, літературні читання, круглі столи, численні зустрічі з українськими та іноземними письменниками, ніч поезії і музики non-stop, що тривала до ранку. Фокусні теми форуму - 500-річчя Івана Федоровича (Федорова) і 200 років від дня народження письменника, поета, очільника «Руської трійці», ініціатора видання альманаху «Русалка Дністровая» Маркіяна Шашкевича. Зірковим гостем форуму став відомий норвезький письменник, сценарист, автор світових бестселерів Ерленд Лу.

 

Передбачаючи велике число охочих відвідати Львівський форум видавців, організатори збільшили кількість майданчиків, де розгорталися події, - заходи відбувалися у Палаці мистецтв, Палаці Потоцьких, просто неба на проспекті Свободи, у приміщенні філармонії, театрів, мистецьких галереях, книгарнях, аудиторіях навчальних закладів і навіть у ресторанах. Львівські ресторатори розробили спеціальне Книжкове меню, де були перелічені назви книжок і ціни на них. Видання можна було придбати безпосередньо у закладах громадського харчування, причому без «накруток».

 

Через зменшення фінансування цього року форум запровадив продаж квитків. Одноразовий коштував п'ять гривень, пільговий - три, родинний - десять. Упродовж усіх днів форуму можна було скористатися й абонементом ціною двадцять п'ять гривень.

 

На конкурс «Найкраща книга Форуму-2011», що тривав із 1 липня по 1 вересня, було подано понад 400 заявок із 92 видавництв. Серед переліку і нова книга «Дня» - «Сила м'якого знака», яка в рамках конкурсу «Книжка Форуму видавців» отримала відзнаку від Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». А гран-прі отримав альбом-монографія завідувачки відділу європейського мистецтва ХІХ - ХХ століть Львівської галереї мистецтв Віти Сусак «Українські мистці Парижа. 1900 - 1939» (видавництво «Родовід» спільно із «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»). Загалом журі визначило 15 найкращих книжок форуму. Серед них, зокрема: «Рукописні карти України» Уляни Кристалевич, «Нагнітання мороку» Івана Дзюби, «Історичний атлас України», «Дочекатися музики» Валентина Сильвестрова, видання у двох книгах Катерини Білокур, четвертий переклад Біблії Українського біблійного товариства, «Архітектура сучасності» Богдана Черкеса, «Людина без властивостей» Роберта Музіля, підручник «Грецька мова» Уляни Головач, «Чорне і червоне. 100 українських поетів», «Червоне і чорне. 100 українських поеток», «Розіп'ята муза» (укладач Юрій Винничук) тощо.

 

Визначали на форумі й найкращих дитячих авторів - премією «Золота пір'їнка». За версією журналу «Ангелятко», цього року найулюбленіші дитячі автори - поет Роман Скиба та казкар Сашко Лірник.

 

Спеціальну нагороду форуму «За добру справу і промоцію та любов до Львова» отримав польський письменник Марек Краєвський.

 

Попри це... і у переддень, і під час Львівського форуму видавців його незмінний впродовж вісімнадцяти років директор Олександра Коваль наголошувала, що проблемних питань з кожним роком не меншає, а навпаки: «Багато інституцій, багато людей нас підтримують, але проблем чомусь менше не стає...». Йдеться передовсім про фінансування форуму, яке цього року зменшене у понад 4 (!) рази (до порівняння: 2010-го - 325442,50 грн., 2011-го - 80000 грн.).

 

- Для того щоб нормально працювати, нам потрібно щонайменше 800 тисяч гривень дофінансовування, - зазначила Олександра КОВАЛЬ. - А мені постійно закидають, що форум - бізнесовий проект, що ми заробляємо, отож треба підтримувати інші фестивалі, а не наш. Мені насправді це дуже образливо, прикро чути. І ще я знаю, що підтримувати можна не тільки грішми.

 

- 1994 року, коли тільки-но стартував Львівський форум видавців, ми навіть і не уявляли, що він переросте в такий потужний захід, який сьогодні, по суті, є обличчям держави, - каже Олександр АФОНІН, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів. - На жаль, це обличчя держави твориться невеликим гуртом людей, які усвідомлюють, що держава без книжок не може жити. Книжка - це уособлення духу, знань, пам'яті будь-якої країни. Ми маємо всіляко підтримувати книжку задля того, щоби Україна перетворилася в інтелектуальну, культурну, моральну державу, щоби нарешті Україна отримала нормальний, людський вираз обличчя. Так, є в Україні ентузіасти, які це роблять, але в людських можливостях є межа, і якщо держава не відчує цієї межі, то через певний час може розпочатися тупцювання на місці. Тобто я говорю про те, що опікування Львівським форумом видавців - це вже не стільки завдання міської та обласної адміністрацій. Це - завдання держави. Зокрема, державні мужі мають зрозуміти, що Євро-2012, про яке так багато нині говорять, мине, і наступні тридцять, п'ятдесят, а може - й сто років в Україні не відбуватиметься. Так, у Львові, Донецьку, Харкові та Києві залишаться стадіони, але вони не закриють тієї величезної діри, котра сьогодні є у свідомості мільйонів українців. Ця діра - невідповідність потреб суспільства, потреб цивілізації знань і можливості українців отримати ці знання. У першу чергу, Львівський форум видавців - це величезний пропагандистський захід, який штовхає людей до розуміння, що без книжки розвиватися не можна - як особистості, професійно, морально тощо. Отож книжка є незамінним й стратегічним продуктом. Є така ужиткова фраза про те, що завжди заважає жити: дороги і дурні. Але дороги значно простіше залатати, ніж повернути у суспільство мораль, розум, совість, патріотизм, які може виховати тільки книга.

 

Тетяна Козирєва,  «День»

Ілюстрація - «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Козирєва, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19653
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду