НАМ просить Нацраду віддати МХ-4 або МХ-6 регіональним ТРК, владу - вимагати звіт по конкурсу

23 Серпня 2011
17419
23 Серпня 2011
14:01

НАМ просить Нацраду віддати МХ-4 або МХ-6 регіональним ТРК, владу - вимагати звіт по конкурсу

17419
НАМ просить Нацраду віддати МХ-4 або МХ-6 регіональним ТРК, владу - вимагати звіт по конкурсу

Незалежна асоціація телерадіомовників звернулась до президента і Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням рекомендувати Національні й раді з питань телебачення і радіомовлення знайти додатковий частотний ресурс для цифрового місцевого мовлення. Про це сьогодні на прес-конференції повідомила журналістам виконавчий директор асоціації Катерина М'яснікова.

 

Також НАМ просить президента та парламент вимагати від Нацради позачергового звіту щодо порядку переходу України на цифрове мовлення, «за результатами розгляду якого  можна буде зробити висновки щодо законності рішень ради та їх відповідності національним інтересам та інтересам глядачів».

 

Окрім цього НАМ звернувся до Нацради з проханням розподілити місця в МХ-4 або МХ-6 між місцевими мовниками. Якщо президент, Нацрада та парламент не підтримають вимоги асоціації, пані М'ясникова переконана, що можна буде говорити, «що в Україні свідомо знищується регіональне мовлення».

 

Такі листи асоціація підготувала через результати конкурсу на вільні місця у цифрових мультиплексах (багатоканальних телемережах МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5).

 

«Напередодні двадцятої річниці незалежності Україна залишилась без незалежного регіонального телебачення», - наголосила пані М'ясникова. За її словами, 68 місцевих та регіональних каналів не отримали частот навіть попри те, що вони були  лідерами у регіонах і забезпечували цілодобове мовлення.

 

Як розказала Ольга Большакова, у цифровому конкурсі, зі слів членів Нацради та їх коментарів на брифінгу, були два критерії визначення переможців, про які телекомпанії не були попереджені заздалегідь. Насамперед, як заявив голова Нацради Володимир Манжосов, перед конкурсом він спілкувався з представниками провайдера «Зеонбуд», і вони просили відбирати найбагатші телекомпанії. «Таким чином, не Нацрада визначає мовників, а провайдер», - сказала вона.

 

І другий критерій - частот не отримували ті компанії, які подавали заявки на конкурс лише на місця у певному місті чи селі, а не на всю область. «Наприклад, у Чернівецькій області потужні місцеві мовники не отримали свої місця у мультиплексі через те, що вони не подались на другий передавач у Чернівецький області. Тому що вони зрозуміли, що це призведе до їх банкрутства. Але їх навіть ніхто не попереджав, що вони зобов'язані податись на той передавач для того, щоб перемогти у конкурсі, що це є умова, критерій, за яким обиратимуться переможці», - наголосила пані Большакова.

 

Також занепокоєння представників НАМу викликає і те, що безумовною перевагою на конкурсі користувались державні телекомпанії. Нацрада надавала пріоритет ОДТРК, які отримали частоти в усіх областях. Також ефірні частоти отримав новостворений канал Національного Банку «Банк TV».

 

«Це, на нашу думку не відповідає задекларованому і підтриманому президентом курсу на зменшення присутності держави у медіа і курсу на роздержавлення. А ми взяли це зобов'язання в межах нашого членства у Раді Європи», - додала Катерина М'ясникова.

 

Саме тому НАМ просить Президента розглянути це питання на Раді національної безпеки і оборони України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17419
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду