Громадськість заявляє, що уряд провалив виконання вимог закону «Про доступ до публічної інформації»

11 Липня 2011
7451
11 Липня 2011
14:42

Громадськість заявляє, що уряд провалив виконання вимог закону «Про доступ до публічної інформації»

7451
Громадськість заявляє, що уряд провалив виконання вимог закону «Про доступ до публічної інформації»

Понад 50 громадських організацій, що входять до партнерства «Новий громадянин» висловлюють занепокоєння щодо фактичного саботування з боку Кабінету Міністрів України вимог закону «Про доступ до публічної інформації». Про це йдеться у відповідній заяві громадськості.

 

Автори звернення нагадують, що Кабмін до 9 липня був зобов'язаний привести свої нормативно-правові акти у відповідність із згаданим законом, забезпечити їх виконання органами виконавчої влади, а також внести на розгляд Верховної Ради законопроекти для приведення законодавства у відповідність. «З жалем мусимо констатувати, що цього не сталося», - йдеться у зверненні.

 

Держкомтелерадіо як відповідальний за підготовку нормативно-правових актів орган, розробив усі проекти, необхідні для реалізації закону, проте жоден з них досі не представлений на розгляд уряду. Таке відтермінування пов'язане з тим, що Міністерство юстиції України та Міністерство фінансів України не надають свої висновки стосовно закону.

 

«Без повноцінного правового поля, робота з законом "Про доступ до публічної інформації" на сьогоднішній день максимально ускладнена. Незважаючи на окремі успішні запити громадян, на які було надано вичерпні відповіді, більшість органів влади в Україні, зокрема в регіонах - не готові до виконання вимог закону, займаються відписками, а в багатьох випадках - відверто його ігнорують, трактують на власний розсуд або порушують», - йдеться у зверненні.

 

У зв'язку з цим партнерство «Новий громадянин» започатковує щомісячний рейтинг відкритості органів влади, в якому буде відзначати найбільш злісних порушників закону, а також тих, чий приклад відкритості та якості роботи може стати зразком для інших.

 

«Ми переконані, що формальне затягування виконання своїх зобов'язань відповідальними державними органами може стати причиною "провалу" ефективної реалізації закону "Про доступ до публічної інформації", який покликаний стати ефективним інструментом боротьби з корупцією та контролю влади, і звертаємося до керівництва Кабінету Міністрів України взяти ситуацію під особистий контроль і виконати указ президента України та вимоги чинного законодавства», - вважають організації-заявники.

 

Як писала ТК, закони «Про доступ до публічної інформації» і «Про внесення змін до закону "Про інформацію"» набули чинності 9 травня.

 

Як зазначав голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко, щоб закони про інформацію запрацювали, уряд має ухвалити підзаконні акти.

 

На початку травня президент підписав указ, яким доручив Кабміну запровадити моніторинг виконання органами виконавчої влади закону «Про доступ до публічної інформації» та судових рішень, прийнятих у зв'язку з порушенням права на одержання цієї інформації. Крім того, уряд має підготувати законопроекти щодо здійснення державного контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації.

 

Відповідальним за підготовку підзаконних актів для введення в дію закону «Про доступ до публічної інформації» Кабмін визначив Державний комітет телебачення та радіомовлення. Згідно з дорученням, Комітет мав підготувати проекти підзаконних актів і моніторити, як органи виконавчої влади реалізовують закон.

 

25 травня уряд ухвалив постанову про забезпечення виконання закону «Про доступ до публічної інформації», що регламентує алгоритм реалізації закону в усіх органах виконавчої влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7451
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду