Комітет свободи слова не хоче забороняти тютюнові BTL-акції та рекламу тютюну в інтернеті для повнолітніх

16 Червня 2011
11594
16 Червня 2011
10:10

Комітет свободи слова не хоче забороняти тютюнові BTL-акції та рекламу тютюну в інтернеті для повнолітніх

11594
Автори не впізнали свій законопроект, підготовлений до другого читання
Комітет свободи слова не хоче забороняти тютюнові BTL-акції та рекламу тютюну в інтернеті для повнолітніх

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова підготував до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів) № 5164 і рекомендує парламенту прийняти його в цілому. Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 15 червня.

 

У процесі розгляду депутатських поправок та внесення редакційних правок законопроект зазнав суттєвих змін. Так, Комітет рекомендує до другого читання версію законопроекту, у якій загальну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів замінено визначеним переліком заборон. На думку директора Інституту медіа права, члена робочої групи з підготовки законопроекту до другого читання Тараса Шевченка, це дає змогу виробникам тютюнових виробів знайти прогалини в законі та продовжувати де-факто рекламувати тютюн.

 

Члени Комітету підтримали повну заборону реклами тютюну в друкованих ЗМІ, відхиливши поправку, яка дозволяла її в спеціалізованих виданнях, однак залишили рекламу в інтернеті на сайтах для повнолітніх.

 

У новій редакції законопроекту норма про заборону реклами записана так:

 

«Реклама тютюнових виробів, реклама знаків для товарів і послуг. Інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби, забороняється:

 

- на радіо та телебаченні, в тому числі за допомогою кабельного, супутникового, IP-телебачення, онлайн-телебачення, мобільного телебачення, цифрового ефірного телебачення та інших засобів передачі сигналу;

 

- в наукових, науково-популярних, навчальних, громадсько-політичних, довідкових, літературно-художніх виданнях, виданнях для дітей та юнацтва, виданнях для організації дозвілля та відпочинку, спорту та інших виданнях, у тому числі в усіх друкованих засобах масової інформації;

 

- засобами внутрішньої реклами;

 

- на транспорті;

 

- за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціалізованих виставкових заходів тютюнових виробників за умови, що на такі заходи допускаються лише працівники підприємств, які мають ліцензію на оптову торгівлю тютюновими виробами або виробництво тютюнових виробів);

 

- засобами зовнішньої реклами;

 

- в місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, спортивного характеру та розважальних заходів, призначених для неповнолітніх осіб;

 

- у мережі інтернет, крім веб-сайтів, що призначені для повнолітніх осіб, обов'язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів».

 

Окрім цього, з нової версії законопроекту зникли згадки про заборону стимулювання продажу тютюнових виробів (термін залишився лише в назві законопроекту), що передбачало заборону BTL-акцій тютюнових компаній. Голова робочої групи з підготовки проекту до другого читання, член Комітету Олена Кондратюк і її помічник наголошували, що для цього визначення в документі немає місця, його потрібно вносити в інші закони, не охоплені цим законопроектом. Голова Комітету Андрій Шевченко зауважив, що таку норму можна дописати в перехідних положеннях. Тоді члени робочої групи, налаштовані проти обмеження стимулювання продажу тютюну, розкритикували запропоноване в законопроекті визначення цього терміну. Співавтор законопроекту Леся Оробець запропонувала компромісне визначення: «стимулювання продажу тютюнових виробів - це поширення інформації з метою заохочення придбання тютюнових виробів», однак і воно не знайшло підтримки в комітеті.

 

За словами члена робочої групи, представника Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я Костянтина Красовського, пункт про заборону стимулювання продажу тютюнових виробів було запропоновано також для того, щоб обмежити інформацію про тютюн у місцях продажу, яка по суті перетворилася на рекламу (сама реклама і раніше була заборонена). Інформацію в місцях продажу члени Комітету взагалі не захотіли обмежувати, відхиливши поправки Лесі Оробець, які передбачали оформлення інформації про товар лише в текстовому вигляді, без спеціального підсвічування чи оформлення вітрини.

 

Перед розглядом поправок автори законопроекту Леся Оробець і Юрій Мірошниченко закликали членів комітету залишити загальну заборону реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів. Пан Мірошниченка звернув увагу на назву законопроекту, де йдеться саме про заборону. «Якщо Верховна Рада вважала б, що рекламу тютюну треба обмежити, а не заборонити, то цей законопроект не був би підтриманий конституційною більшістю в першому читанні», - підкреслив він. Пані Оробець додала, що не впізнала свій законопроект, підготовлений до другого читання. «Якщо в такому вигляді він буде внесений в зал, я за нього голосувати не буду», - заявила вона.

 

Зауважимо, що депутати, чиї поправки були відхилені, можуть наполягати на їх розгляді у сесійній залі.

 

Як писала ТК, 30 листопада 2010 року парламент прийняв за основу проект закону № 5164, за який проголосували 303 народні депутати.

 

Громадські організації закликали парламент розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11594
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду