Громадські організації закликають розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше

Громадські організації закликають розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше

1 Квітня 2011
10833

Громадські організації закликають розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше

10833
Громадські організації закликають розглянути проект про заборону реклами тютюну якнайшвидше

Громадські організації стурбовані затягуванням розгляду законопроекту про повну заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів (№ 5164) до другого читання. Про це йдеться у їх відкритому зверненні, яке надійшло на адресу ТК. Звернення зробили громадська організація «Інститут медіа права», Центр громадянського представництва «Життя» та члени коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

 

На думку громадськості, затягування полягає в першу чергу в тому, що відкладається затвердження складу робочої групи щодо підготовки проекту до другого читання. Про формування такої робочої групи комітет оголосив ще 16 лютого.

 

«Викликає стурбованість і попередній склад учасників. Так, до попереднього складу робочої групи входять переважно представники тютюнової індустрії, рекламного бізнесу, представники телевізійних асоціацій, що не може не викликати подиву, адже реклама тютюнових виробів саме на телебаченні заборонена законом. Тобто переважна більшість учасників, попередньо сформованої робочої групи, негативно ставиться до законопроекту №5164», - йдеться у зверненні.

 

Громадські організації також просять парламентський Комітет свободи слова не перетворити процес ухвалення законопроекту на «формальне зведення його тексту до вимог тютюнових лобістів».

 

Нагадаємо, 30 листопада 2010 року парламент прийняв за основу проект закону № 5164, за який проголосувало 303 народні депутати.

 

Наводимо текст звернення:

 

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

громадських організацій щодо затягування підготовки

законопроекту про повну заборону реклами тютюну

 

Громадська організація «Інститут медіа права», Центр громадянського представництва «Життя» та члени коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» висловлюють свою стурбованість з приводу  затягування розгляду проекту Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо повної заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів до другого читання (реєстр. № 5164), зокрема, шляхом затягування затвердження складу робочої групи щодо підготовки зазначеного проекту до другого читання.

 

Зважаючи на широкий резонанс, що спричинив даний законопроект та значну кількість поданих народними депутатами поправок Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації ще 16 лютого 2011 року оголосив про формування робочої групи під головуванням народного депутата Олени Кондратюк для роботи над поправками та підготовкою законопроекту до другого читання. Однак, відтоді минуло більше місяця, а робочу групу й досі не сформовано.

 

Викликає стурбованість і попередній склад учасників. Так, до попереднього складу робочої групи входять переважно представники тютюнової індустрії, рекламного бізнесу, представники телевізійних асоціацій, що не може не викликати подиву, адже реклама тютюнових виробів саме на телебаченні заборонена законом. Тобто переважна більшість учасників, попередньо сформованої робочої групи, негативно ставиться до законопроекту №5164.

 

Вважаємо, що такий підхід у формуванні робочої групи є неприпустимим й таким, що порушує міжнародні зобов'язання України в рамках Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка вказує, що:

 

Існує корінний і непримиренний конфлікт між інтересами тютюнової індустрії та інтересами політики в сфері охорони здоров'я...

Сторонам не слід дозволяти будь-якій особі, що працює в тютюновій промисловості чи будь-якому іншому утворенні, що займається просуванням її інтересів перебувати в якості члена будь-якого державного органу, комітету, консультативної групи, що формує або здійснює політику в сфері охорони громадського здоров'я чи боротьби проти тютюну.

 

Тож не можна дозволити перетворити процес ухвалення законопроекту на формальне зведення його тексту до вимог тютюнових лобістів.

 

Громадські організації звертають увагу Комітету свободи слова та інформації та голови робочої групи, що у випадку затвердження в цілому попереднього складу робочої групи, вона стане відверто про-тютюновою, а її діяльність буде направлена на максимальне послаблення законопроекту №5164, який спрямований на зменшення шкідливого впливу тютюнокуріння на здоров'я населення та зменшення рівня споживання тютюну шляхом заборони всіх форм прямої та непрямої реклами.

 

Громадські організації закликають Комітет свободи слова та інформації  якнайшвидше затвердити збалансований склад робочої групи, організувати активну роботу робочої групи над поправками та якнайшвидше внести узгоджену редакцію законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду