Плаксюк написав заяву про відставку. Курдінович обіцяє змінити механізм формування «Української книги»

16 Червня 2011
16335
16 Червня 2011
09:22

Плаксюк написав заяву про відставку. Курдінович обіцяє змінити механізм формування «Української книги»

16335
Зміну голови Держкомтелерадіо підтримує Комітет з питань свободи слова та інформації
Плаксюк написав заяву про відставку. Курдінович обіцяє змінити механізм формування «Української книги»

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації рекомендує парламенту підтримати подання президента України Віктора Януковича про звільнення Юрія Плаксюка з посади голови Державного комітету телебачення та радіомовлення і призначення на його місце Олександра Курдіновича. Таке рішення члени комітету ухвалили на засіданні 15 червня.

 

За словами голови комітету Андрія Шевченка, Юрій Плаксюк написав заяву про відставку. Цю інформацію підтвердив перший заступник голови Держкомтелерадіо і потенційний намісник пана Плаксюка Олександр Курдінович, присутній на засіданні. «Це була його ініціатива - написати заяву про відставку. Мені важко коментувати, можу виходити лише з роботи комітету протягом року. На жаль, не все вдалося реалізувати. Але це було свідоме рішення», - сказав він. Сам Юрій Плаксюк на засідання комітету не прийшов.

 

Олександр Курдінович пообіцяв народним депутатам запровадити нові підходи в роботі Дежкомтелерадіо, сприяти підготовці і впровадженню суспільного мовлення і цифрового телебачення, а також стежити за реалізацією закону про доступ до публічної інформації.

 

Зокрема, потенційний голова Держкомтелерадіо хоче змінити підходи у формуванні державного замовлення, «щоб зробити процес прозорішим і ефективнішим». Як саме - він не уточнив, але зазначив, що спробою відійти від прямого бюджетного утримання стане прийняття закону про суспільне мовлення, що станеться, як упевнений він, до кінця 2011 року.

 

За словами пана Курдіновича, він планує оптимізацію видавничої сфери, яка належить до компетенції Держкомтелерадіо, та вирішення питання з виплатою заборгованості по заробітній платі у державних видавництвах.

 

Він розкритикував роботу попередників, за яких наклади виданих книг знизилися на 8%. «Одна книжка, яка припадає на одного мешканця України, не може не турбувати і вимагає кардинальних рішень з цього приводу», - зазначив він і додав, що реалізація закону про пільгове оподаткування української книги залишається неефективною. Олександр Курдінович має намір розвивати сферу книговидання і книгорозповсюдження та звертатиметься з відповідними пропозиціями до парламентського комітету.

 

Також перший заступник голови Держкомтелерадіо не задоволений формуванням програми «Українська книга», яка «далека від прозорості і досконалості». Програма формується голосуванням експертної ради, але, на думку пана Курдіновича, рішення ради не завжди відповідають пріоритетам державної політики і вимогам суспільства. «Є багато прикладів, вони всім відомі», - не став він вдаватися в подробиці та пообіцяв змінити механізм розгляду питань при формуванні програми. За його словами, проект зміни механізму вже є.

 

На запитання Андрія Шевченка про позицію Олександра Курдіновича щодо законопроекту про суспільне мовлення, зареєстрованого народними депутатами Шевченком, Сусловим і Каськівом (за регламентом інший законопроект, який розробив Держкомтелерадіо, не може бути зареєстрований, поки не розглянутий цей), пан Курдінович відповів, що альтернативний проект вноситиметься президентом (коли саме і як це буде узгоджено з регламентом - не уточнив). На його думку, законопроекти схожі один на одний. Утім, після ухвалення потрібно прийняти ще кілька законопроектів, щоб закон про суспільне мовлення запрацював (наприклад, про альтернативні джерела фінансування суспільного мовника).

 

«Суспільне мовлення, безумовно, матиме вплив на всю телерадіоіндустрію. В перспективі на ньому не буде реклами. Буде звільнена ніша рекламного ринку, яку заповнять комерційні телеканали. А суспільний мовник займе іншу нішу важливого соціального продукту, якого нині не вистачає на комерційних ТРК», - сказав Олександр Курдінович, відповідаючи на запитання члена комітету Володимира Ландіка про вплив суспільного мовника на індустрію.

 

Представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко попросив комітет підтримати кандидатуру Олександра Курдіновича, назвавши його «найбільш прийнятним кандидатом». Андрій Шевченко (член фракції «БЮТ-Батьківщина») наголосив, що вважає можливим підтримати подання президента: «Я хочу вірити, що це не політичне призначення. Це людина, яка працювала в трьох урядах. Окрім цього, ми маємо досвід роботи в коаліції "Суспільне мовлення", тому я сподіваюся на зрушення в цій сфері. Також я сподіваюся на співпрацю з комітетом в особі Олександра Курдіновича».

 

Зрештою, шестеро членів комітету (з дев'яти) підтримали звільнення Юрія Плаксюка, й одноголосно комітет проголосував за підтримку призначення Олександра Курдіновича.

 

Верховна Рада планує розглянути подання президента про зміну голови Держкомтелерадіо 16 червня о 10-й ранку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16335
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
zcasd
4691 дн. тому
Все они воры зарабатывают на святом. Кровавые деньги: Компания АРТА Хромаев Багиров зарабатывают на больных детях. Смотрите здесь: h.ua/story/332801/ Беспощадный гуманизм или как отбирают деньги у смертельно больных детей
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду