Держкомтелерадіо планує оприлюднювати кошториси видань з «Української книги»

26 Грудня 2011
7742
26 Грудня 2011
13:25

Держкомтелерадіо планує оприлюднювати кошториси видань з «Української книги»

7742
Курдінович хоче посилити конкуренцію між видавцями
Держкомтелерадіо планує оприлюднювати кошториси видань з «Української книги»

Державний комітет телебачення і радіомовлення планує запровадити кілька новацій щодо формування і виконання програми «Українська книга». На початку 2012 року стосовно нового порядку формування «Української книги» буде прийнято урядову постанову. Про це в інтерв'ю «Детектор медіа» повідомив голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович.

 

Зокрема, Держкомтелерадіо планує оприлюднювати на власному сайті кошториси всіх видань, які входитимуть до програми. «Я вже звернувся до всіх видавців, щоб вони були готові при формуванні власних кошторисів на випуск книжкової продукції до їх повного оприлюднення. Щоб громадськість дізнавалася інформацію не з сайту "Наші гроші", а читала про вартість тієї чи іншої книжки на сайті Держкомтелерадіо», - сказав пан Курдінович.

 

Таким чином, на його думку, видавці зможуть оцінити ринок послуг друку, авторські гонорари тощо. За допомогою публічності Держкомтелерадіо хоче досягти прозорості і конкурентності у підготовці програми «Українська книга». «Важливо, щоб громадськість або конкуренти цих видавництв звертали увагу Комітету на ціни. Я впевнений, що таким чином ми досягнемо суттєвої економії, зможемо значно більше надрукувати, ніж це робилося зазвичай. Тут повинна працювати звичайна ринкова конкуренція, в тому числі стосовно доступу до інформації про вартість», - наголосив він.

 

Як писала «Детектор медіа», у державному бюджеті на 2012 рік (закон іще не набув чинності) на програму «Українська книга» заплановано 40 млн грн. «Ми хочемо, щоб ці кошти пішли в першу чергу на задоволення читацького попиту, який фактично стане джерелом формування програми. Читацький попит збиратиметься й узагальнюватиметься в Парламентській бібліотеці України», - сказав голова Держкомтелерадіо.

 

Олександр Курдінович нагадав, що відтепер держава фінансуватиме половину накладу, а половину фінансуватимуть видавці. «Наступного року важливим фактором буде вимога до видавців фінансувати за власний рахунок таку ж кількість книжкової продукції, яку фінансує держава. Таким чином, використавши 40 мільйонів гривень, ми наповнюємо книжковий ринок фактично на 80. Ефективність витрачання кожної бюджетної гривні підвищується вдвічі», - вважає він.

 

У Держкомтелерадіо впевнені, що тепер видавництва почнуть розраховувати, що видавати. «Видавати вони будуть лише те, що буде мати комерційний успіх. А комерційний успіх будуть мати лише книжки, які користуються попитом. Фактично маркетинг видавничої сфери стає маркетингом державної підтримки. Ми не будемо видавати книжки, які нікому не цікаві. Видавництво просто не буде нам їх пропонувати. Не буде воно собі у збиток друкувати щось таке, що не продається. А ми не зацікавлені видавати таке, що не читається», - зауважив пан Курдінович.

 

Що стосується програми «Українська книга» на поточний, 2011 рік, то вона, за словами голови Держкомтелерадіо, буде виконана повністю: «Ми сподіваємося, що всі 20 мільйонів будуть реалізовані. Головне, щоб Державне казначейство вчасно перерахувало гроші до кінця року».

 

«2011-го програма "Українська книга" складалася на основі торішньої програми, оскільки та не була реалізована. Відповідно я не можу назвати програму 2011-го року ідеальною. З іншого боку, нам вдалося уникнути таких колоритних речей, як книжки державних діячів або книжки вартістю більше 2-3 мільйонів гривень. Навіть були необґрунтовані пропозиції щодо видачі книжок під 100 мільйонів гривень. Нам вдалося витримати цей тиск і фактично виконати програми в повному обсязі», - додав Олександр Курдінович.

 

Як писала «Детектор медіа», Держкомтелерадіо не задоволений реалізацією програми «Українська книга» на 2011 рік. Станом на 29 листопада зі 140 видань повністю було профінансовано всього 33.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду