Держзамовлення на українське кіно виконано на 4%

6 Червня 2011
13719
6 Червня 2011
17:21

Держзамовлення на українське кіно виконано на 4%

13719
Держзамовлення на українське кіно виконано на 4%

Рахункова палата заявляє, що бездіяльність Міністерства культури і туризму та Державної служби кінематографії поглибили і так катастрофічну ситуацію з виробництвом вітчизняних фільмів. Про це пише «Український тиждень».

 

«Ухвалення неефективних рішень і недолуге управління державними коштами, виділеними на створення і розповсюдження національної кінопродукції за держзамовленням у 2008-2010 роках, дають підстави стверджувати про доведення галузі до розвалу і занепаду», - робить висновок Колегія Рахункової палати.

 

У відомстві констатують, що потужна в минулі часи українська кінематографічна галузь нині фактично не розвивається, а лічені фільми, що виробляються, не конкурентні навіть в Україні.

 

«Якщо у 1990 році в нашій державі було знято 578 різножанрових кінострічок, то у 2010-му за держзамовленням створено лише один анімаційний фільм. Загалом обсяги державного замовлення у натуральних показниках у 2008 році виконані на 91,4 %, у 2009 році - на 75 %, у 2010 році - на 3,7 %», - йдеться у повідомленні.

 

Водночас, як зазначає Рахункова палата, із 78 фільмів, створених за держзамовленням у 2008-2010 роках, 13 (або 16,7 %) не демонструвалися взагалі, зате справно поповнювали державний фільмофонд, тобто 2,9 млн. грн. бюджетних коштів витрачено неефективно.

 

Також у відомстві вважають неефективно витраченими кошти на фільм Олександра Міндадзе «В суботу». Виділення коштів ТОВ «Компанія СОТА Сінема груп» у сумі понад 13 млн грн на зазначений фільм за відсутності рішення міністерства про спільне виробництво фільму не відповідає вимогам Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво, суперечить принципам національного фільму і є неефективним використанням бюджетних коштів.

 

«Недосконала й неефективна в кінцевому підсумку система виконання держзамовлення зі створення і розповсюдження національних фільмів призвела до неефективного, з порушеннями законодавства використання 63,3 млн. грн. (70,5 %) із майже 90 млн. грн. державних коштів, спрямованих за три останніх роки у галузь національного кіновиробництва», - підсумували у Рахунковій палаті.

 

Нагадаємо, Генеральна прокуратура 29 квітня порушила кримінальну справу проти посадових осіб Державної служби кінематографії за фактом службової недбалості при укладенні договорів, що задало збитків державі 5 млн гривень.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13719
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ИринаМ
4708 дн. тому
На укр кино деньги выделять из бюджета категорически недопустимио. НЕЛЬЗЯ!!!! Нельзя давать деньги на то, чего вообще нет. Лучше, много лучше, если бы они вообще ничего не снимали, чем така позорить страну. Вчера по ТВ случайно попала на какое-то жуткое, никчемное, халтурное нечто, что в программе было названо - кино. Смотреть и слушать эту дрянь вообще-то невозможно. Оказалось це було воно! Укр кино! Называлось це "Тупик", кстати, очень символичное для укр кина название. Не давайте им больше денег, пусть за свои снимают такую помойку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду