detector.media
06.06.2011 17:21
Держзамовлення на українське кіно виконано на 4%

Рахункова палата заявляє, що бездіяльність Міністерства культури і туризму та Державної служби кінематографії поглибили і так катастрофічну ситуацію з виробництвом вітчизняних фільмів. Про це пише «Український тиждень».

 

«Ухвалення неефективних рішень і недолуге управління державними коштами, виділеними на створення і розповсюдження національної кінопродукції за держзамовленням у 2008-2010 роках, дають підстави стверджувати про доведення галузі до розвалу і занепаду», - робить висновок Колегія Рахункової палати.

 

У відомстві констатують, що потужна в минулі часи українська кінематографічна галузь нині фактично не розвивається, а лічені фільми, що виробляються, не конкурентні навіть в Україні.

 

«Якщо у 1990 році в нашій державі було знято 578 різножанрових кінострічок, то у 2010-му за держзамовленням створено лише один анімаційний фільм. Загалом обсяги державного замовлення у натуральних показниках у 2008 році виконані на 91,4 %, у 2009 році - на 75 %, у 2010 році - на 3,7 %», - йдеться у повідомленні.

 

Водночас, як зазначає Рахункова палата, із 78 фільмів, створених за держзамовленням у 2008-2010 роках, 13 (або 16,7 %) не демонструвалися взагалі, зате справно поповнювали державний фільмофонд, тобто 2,9 млн. грн. бюджетних коштів витрачено неефективно.

 

Також у відомстві вважають неефективно витраченими кошти на фільм Олександра Міндадзе «В суботу». Виділення коштів ТОВ «Компанія СОТА Сінема груп» у сумі понад 13 млн грн на зазначений фільм за відсутності рішення міністерства про спільне виробництво фільму не відповідає вимогам Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво, суперечить принципам національного фільму і є неефективним використанням бюджетних коштів.

 

«Недосконала й неефективна в кінцевому підсумку система виконання держзамовлення зі створення і розповсюдження національних фільмів призвела до неефективного, з порушеннями законодавства використання 63,3 млн. грн. (70,5 %) із майже 90 млн. грн. державних коштів, спрямованих за три останніх роки у галузь національного кіновиробництва», - підсумували у Рахунковій палаті.

 

Нагадаємо, Генеральна прокуратура 29 квітня порушила кримінальну справу проти посадових осіб Державної служби кінематографії за фактом службової недбалості при укладенні договорів, що задало збитків державі 5 млн гривень.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY