Експерт: новий закон про держзакупівлі заховає інформацію про тендери від оприлюднення

17 Травня 2011
16520
17 Травня 2011
14:05

Експерт: новий закон про держзакупівлі заховає інформацію про тендери від оприлюднення

16520
«Нам повідомлятимуть про меншу кількість тендерів»
Експерт: новий закон про держзакупівлі заховає інформацію про тендери від оприлюднення

Прийнятий Верховною Радою 17 травня закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» звужує підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнює доступ до неї громадськості. Таку думку в коментарі «Детектор медіа» висловив журналіст Юрій Ніколов, один з керівників проекту «Наші гроші».

 

«Нам повідомлятимуть про меншу кількість тендерів, про меншу кількість коштів, які пройдуть через державні закупівлі. А те, що буде повідомлятися, нестиме в собі менше інформації про те, що відбувалося на тендері», - наголосив пан Ніколов.

 

Найголовніша негативна зміна в законодавстві, за його словами, - це знищення можливості доступу громадськості, у тому числі журналістів, до інформації про держзакупівлі державних підприємств.

 

«Якщо на рік у нас відбувається тендерів на суму близько 300 млрд грн, то з набуттям чинності цього закону ми не зможемо бачити інформацію про тендери на суму близько 200 млрд грн. Ці дані просто ховаються від оприлюднення», - підкреслив журналіст.

 

Як пояснив пан Ніколов, відтепер кошти державних підприємств і підприємств з державною часткою понад 50% виводяться з-під дії закону, а натомість регулюватимуться майбутньою постановою Кабміну. «А якою вона буде - поки ніхто не знає, - зазначив він. - Я розмовляв сьогодні з Олексієм Плотніковим, який доповідав цей закон з трибуни Верховної Ради, і він сказав, що навіть проекту урядової постанови поки немає».

 

Зашкодить доступу до тендерної документації і новела, що стосується закупівель в одного учасника. «З метою зниження "корупційного навантаження" на Міністерство економіки, скандально відомі закупівлі в одного учасника забирають з функцій міністерства, очолюваного Андрієм Клюєвим, і перерозподіляють на замовників торгів. Тепер замовник сам обирає процедуру, сам проводить, і, можливо, потім навіть не оприлюднює дані про проведену закупівлю», - додав Юрій Ніколов.

 

Як відомо, 17 травня Верховна Рада 231 голосом ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» (законопроект № 7532).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16520
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду