detector.media
17.05.2011 14:05
Експерт: новий закон про держзакупівлі заховає інформацію про тендери від оприлюднення
«Нам повідомлятимуть про меншу кількість тендерів»

Прийнятий Верховною Радою 17 травня закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» звужує підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнює доступ до неї громадськості. Таку думку в коментарі «Детектор медіа» висловив журналіст Юрій Ніколов, один з керівників проекту «Наші гроші».

 

«Нам повідомлятимуть про меншу кількість тендерів, про меншу кількість коштів, які пройдуть через державні закупівлі. А те, що буде повідомлятися, нестиме в собі менше інформації про те, що відбувалося на тендері», - наголосив пан Ніколов.

 

Найголовніша негативна зміна в законодавстві, за його словами, - це знищення можливості доступу громадськості, у тому числі журналістів, до інформації про держзакупівлі державних підприємств.

 

«Якщо на рік у нас відбувається тендерів на суму близько 300 млрд грн, то з набуттям чинності цього закону ми не зможемо бачити інформацію про тендери на суму близько 200 млрд грн. Ці дані просто ховаються від оприлюднення», - підкреслив журналіст.

 

Як пояснив пан Ніколов, відтепер кошти державних підприємств і підприємств з державною часткою понад 50% виводяться з-під дії закону, а натомість регулюватимуться майбутньою постановою Кабміну. «А якою вона буде - поки ніхто не знає, - зазначив він. - Я розмовляв сьогодні з Олексієм Плотніковим, який доповідав цей закон з трибуни Верховної Ради, і він сказав, що навіть проекту урядової постанови поки немає».

 

Зашкодить доступу до тендерної документації і новела, що стосується закупівель в одного учасника. «З метою зниження "корупційного навантаження" на Міністерство економіки, скандально відомі закупівлі в одного учасника забирають з функцій міністерства, очолюваного Андрієм Клюєвим, і перерозподіляють на замовників торгів. Тепер замовник сам обирає процедуру, сам проводить, і, можливо, потім навіть не оприлюднює дані про проведену закупівлю», - додав Юрій Ніколов.

 

Як відомо, 17 травня Верховна Рада 231 голосом ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» (законопроект № 7532).

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY