Влада напередодні виборів хоче засекретити держзакупівлі – Оробець

3 Липня 2012
4721
3 Липня 2012
12:42

Влада напередодні виборів хоче засекретити держзакупівлі – Оробець

4721
Законопроект № 9634 виведе з-під дії тендерних процедур значну частину держзакупівель
Влада напередодні виборів хоче засекретити держзакупівлі – Оробець

До порядку денного сесійного тижня внесено законопроект № 9634 (друге читання) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», який передбачає виведення з-під дії тендерних процедур значної частини державних закупівель і, відповідно, неоприлюднення інформації про них. Про це заявила народний депутат Леся Оробець за підсумками засідання погоджувальної ради парламенту.

 

«Українські держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів. Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у "Віснику державних закупівель"», - повідомила Леся Оробець.

 

За словами політика, обсяг коштів, які влада планує вкинути в інформаційний вакуум, складає близько двох третин останнього українського бюджету. «Сотні мільйонів бюджетних коштів сьогодні рятують журналісти завдяки офіційній інформації, що має публікуватися в зв'язку з проведенням тендерних процедур. Лише на зриві трьох протиправних угод "Укрзалізниці" було збережено 835 мільйонів гривень - цього б вистачило для фінансування чотирьох сотень сільських шкіл. А в разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», - наголосила народний депутат.

 

Внесення законопроекту №9634 до порядку денного сесійного тижня свідчить, на думку Лесі Оробець, про те, що лідери Партії регіонів «визнали марність надій на отримання фінансової допомоги від міжнародних установ доки в країні триватимуть переслідування інакомислячих», і про те, що «влада чітко вказала, де братиме кошти на вибори».

 

Минулого року Верховна Рада вже зробила крок до втаємничення державних закупівель. 17 травня 2011 року було ухвалено закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», який звузив підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнив до неї доступ громадськості (законопроект № 7532).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду