Рада ухвалила закон, що засекретить більшість держзакупівель

4 Липня 2012
8214
4 Липня 2012
16:38

Рада ухвалила закон, що засекретить більшість держзакупівель

8214
Доки опозиція мітингує за мову, більшість утаємничує тендери
Рада ухвалила закон, що засекретить більшість держзакупівель

Верховна Рада голосами 241 депутата з правлячої більшості 4 липня прийняла в другому читанні та в цілому законопроект № 9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», який передбачає виведення з-під дії тендерних процедур значної частини державних закупівель і, відповідно, неоприлюднення інформації про них.. Про це повідомляє сайт «Наші гроші».

 

За прийняття закону проголосували 184 депутати з фракції Партії регіонів. Решту голосів дали фракції Компартії, Блоку Литвина та 12 позафракційних нардепів.

 

Законопроект передбачає виключення з під дії закону «Про здійснення державних закупівель» тендерів контрольованих державою підприємств, які проводяться за власні кошти таких підприємств.

 

Окрім цього законопроект № 9634 розширює перелік закупівель, які можуть здійснюватись без виконання закону про держзакупівлі. В тому числі з-під дії закону виведено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівель, іншого нерухомого майна.

 

Закон було ухвалено без обговорення після хвилинного виступу доповідача Олексія Плотнікова (ПР). Закон вступить в дію після підписання президентом Віктором Януковичем і опублікування.

 

«Українські держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів. Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у "Віснику державних закупівель"... В разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», - прокоментувала документ народний депутат Леся Оробець.

 

За підрахунками «Наших Грошей», у 2011 році у «Віснику державних закупівель» було опубліковано оголошення про державні закупівлі на суму 373,43 млрд грн, що на чверть перевищувало державний бюджет України. За шість місяців цього року у «Віснику...» опубліковано оголошення про проведені тендери на суму 307,75 млрд грн.

 

Минулого року Верховна Рада вже зробила крок до втаємничення державних закупівель. 17 травня 2011 року було ухвалено закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», який звузив підстави для оприлюднення тендерної документації і, відповідно, ускладнив до неї доступ громадськості (законопроект № 7532).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8214
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду