Томенко: Завдання закону про держзакупівлі – сховати рух державних коштів від громадськості

17 Травня 2011
13306
17 Травня 2011
17:00

Томенко: Завдання закону про держзакупівлі – сховати рух державних коштів від громадськості

13306
Фактично зведена до мінімуму діюча стаття 10 «оприлюднення інформації про закупівлю»
Томенко: Завдання закону про держзакупівлі – сховати рух державних коштів від громадськості

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що одне із завдань змін до закону про тендерні закупівлі - сховати рух державних коштів від громадськості. Так віце-спікер прокоментував ухвалений 17 травня закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», повідомляє його прес-служба.

 

Він наголосив, що однією з ключових проблем закону є бажання приховати від громадськості те, як проходить тендер і чим він завершується. Оскільки фактично зведена до мінімуму діюча стаття 10 «оприлюднення інформації про закупівлю». Зокрема, виключені абзаци 5, 8, 10, 11, 13, 14 та 15, в яких йшлося про оприлюднення повної інформації про хід та ведення тендерної процедури.

 

Микола Томенко зауважив, що законом скасовуються положення щодо оприлюднення інформації: про відхилення пропозиції конкурсних торгів, кваліфікаційної або цінової пропозиції, а також звітів про результати проведення процедури закупівлі, документація конкурсних торгів, протокол розкриття конкурсних пропозицій, інформація про відхилення конкурсних торгів тощо.

 

Наявність цієї інформації давала можливість «з одного боку, мати повну інформацію про те, як відбувався тендер, а отже з´ясувати ймовірність змови та корупційних дій». Окрім того, за словами пана Томенка, це давало можливість оскаржити тендерну процедури в разі її незаконності. «Як оскаржити незаконність тендерних процедур, якщо ця інформація не публікується?», - підкреслив він.

 

«Звичайно, є позитиви, які стосуються цілої низки норм, згідно з якими тендерні закупівлі в принципі неможливі або абсурдні для специфічних видів діяльності, - додав пан Томенко. - Скажімо, для кінодіяльності, концертної діяльності, забезпечення функціонування гуманітарно-соціальних закладів особливо у сільській місцевості та невеликих містах».

 

Про те, що новий закон про держзакупівлі заховає інформацію про тендери від оприлюднення, у коментарі ТК говорив також журналіст Юрій Ніколов, один з керівників інтернет-проекту «Наші гроші».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13306
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду