Українському кіно бракує не ідей, а комунікації – переможець міжнародного конкурсу онлайн фільмів Максим Буйницький

23 Квітня 2011
30535
23 Квітня 2011
12:27

Українському кіно бракує не ідей, а комунікації – переможець міжнародного конкурсу онлайн фільмів Максим Буйницький

30535
Українському кіно бракує не ідей, а комунікації – переможець міжнародного конкурсу онлайн фільмів Максим Буйницький
Максим Буйницький - ім'я в українському кіно нове, але уже доволі відоме. Виходець із Білорусі і свого часу звільнений за громадську активність із Мінської академії мистецтв, нині він студент 4 курсу Київського національного університету театру і кіно імені Карпенка-Карого. Його стрічка «Перешкода» була кращим фільмом на міжнародному фестивалі в Києві «Відкрита ніч», отримала ГранПрі на «Кінолеві» у Львові, і брала участь у міжнародному кінофестивалі «Молодість». Цього тижня стало відомо, що Максим став володарем головного призу всесвітнього фестивалю он-лайнових фільмів. Фестиваль організований Нью-Йоркською академією кіно. На цей кінофестиваль режисер відправив свою стрічку, щоб, як він каже, отримати ширшу аудиторію. У короткометражці за оповіданням відомого письменника Даніїла Хармса, який став жертвою сталінських репресій, ми - як глядачі - дізнаємося про те, що відбувається, очима дітей. В інтерв'ю для Радіо Свобода Максим Буйницький говорив про кіно і про те, чому саме він обрав оповідання Хармса і чому обрав дітей як героїв?

- Тут логіка доволі проста. Я коли я прочитав це оповідання - це було в Білорусі. У нас остання диктатура в Європі, я думаю, що всі з цим вже погоджуються. Незадовго до того, як я прочитав це оповідання Хармса «Перешкода», у нас зникли декілька відомих людей - політик, бізнесмен, оператор телебачення... (йдеться про Віктора Гончара, Анатолія Красовського, Дмитра Завадського та Юрія Захаренка - ред.). Люди зникли, їх не знайшли і шукають досі. Власне, всі знають, що напевно їх вже немає серед живих. Всі розуміють, що ми не дізнаємося, можливо, правди. І я прочитав це коротеньке оповідання - настільки воно сучасним мені видалося... Того дня, коли я в бібліотеці читав, я подивився у вікно і уявив собі, що ось така сама історія відбувається поруч десь, може у помешканні дому навпроти. І мене це вразило. Тому, коли в нас була вже на другому курсі вільна тема з екранізації літературного твору, я згадав це оповідання... Мені хотілось узагальнити цю тему, тому й не поставив титру - 1940 рік, коли це оповідання було написане Даніїлом Хармсом, тому, що історія повторюється, як ми бачимо. А чому діти? Тому, що я також уявив, що в цій комуналці, де розповідається про арешт, коли невідома людина входить до незнайомих людей, і вони не заперечують своєї долі, єдине, що можуть попроситися також поїхати з коханою людиною разом, хоча розуміють, що їдуть на смерть. І я уявив, що в комуналці, якщо заарештували усіх дорослих, то хто ж залишився, хто цю історію потім розповів? Напевно, діти. І для них це могло стати грою. У дитячому світі вони все пізнають через гру, це така своєрідна «війнушка». Кіно - це такий собі інтернаціональний простір. Тобто, це та мова, котру мають розуміти люди з усього світу. Як нам каже Майстер Михайло Іллєнко, «у світі існує тисяча одна мова, і є люди, котрі можуть перекладати з будь-якої мови на будь-яку. Але вони не є перекладачами, вони є кінорежисерами». Таке у нас завдання.

- Поговоримо про українське кіно. Чомусь такий якийсь імідж останнім часом склався: всі говорять про те, що українське кіно перебуває в кризі, що немає добрих українських фільмів... На жаль, українські фільми, в принципі, широко не представлені на великих фестивалях, наприклад, зараз ось у Каннах теж буде короткометражка, але вона буде не від України, а від Франції, хоча це спільна французько-українська стрічка київського режисера Марини Вроди. Чомусь всі жаліються, але є ж, є ж в Україні режисери, і є молоді! Я особисто бачила чудові фільми Тараса Томенка, які мене надзвичайно вразили.
- «Тир»?

- «Тир», «Юля», «Пересохла земля». Я не можу зрозуміти, чому ці фільми в Україні нерозкручені, чому їх не знають?
- На жаль, в Україні державна політика щодо кіно - вона така дуже невпевнена, не сформульована. Ті дебати, з якими я знайомий, вони вже тривають дуже довго. Кіно ж починається зі суто таких примітивних засобів, але яких в нашому інституті, наприклад, їх просто не вистачає: освітлення, знімальної техніки, монтажного обладнання. А далі - щодо виробництва: виробництво менше одного фільму на рік, і випускники вимушені йти працювати, щоб заробляти гроші. І добре, якщо це десь близько від кіна - реклама, або кліпмейкерство, або зйомки серіалів. Але це ж не художнє кіно.

- Але ж наприклад відомі рожисери з Європи, зокрема, з моєї улюбленої кіно-Данії в 95 році сказали, що не будуть знімати дорогих фільмів і довели, що можна знімати фільми і за невеликі гроші, і невеличкою камерою, з непоставленим світлом, тобто, можливо, тут більше брак ідей, а не брак техніки, як Ви вважаєте?
- На це мені складно відповісти. Ви зараз сказали про Догму-95

- Ну так, звичайно, цей проект, який започаткували в 95 році, але потім він, як би, прорвав цілу якусь каналізацію, там тепер і «недогмові» фільми знімають так, що на них просто неможливо не звернути увагу, зокрема, ось данська стрічка Сюзанне Бієр «Помста» отримала Оскара як кращий іноземний фільм, це ж не Догма.

- Але вони пробили цю стіну до великих кінематографій всесвітніх. Знаєте, насправді складно сказати. Я думаю, що це - не брак ідей, можливо брак комунікації. Кожен егоїст у своїй професії, і кожен виживає, як може. Я, все ж, думаю, що ідеї є, ідеї мають акумулюватися і, врешті, проявитися. Я сподіваюся на краще.
- Останнє запитання: якби Ви говорили про себе в третій особі, що б Ви розповіли?

- Ну це складне питання. Але цікаво відповідати тільки на складні питання. Я сподіваюсь, що я той, хто має право назвати себе кінорежисером. Це дитяча мрія, це можливість робити те, щоб цієї мрії досягти, і я сподіваюсь, що можу себе так назвати не в лапках, а сказати, що я кінорежисер. Ще раз процитую свого Майстра, який каже, що кожен режисер, коли він приступає до роботи, він стає абітурієнтом, тобто, кожен фільм, кожна нова робота - це іспит. І я сподіваюсь скласти цей іспит врешті-решт.
 
Людмила Ваннек, «Радіо Свобода» 
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Людмила Ваннек, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду