detector.media
20.04.2011 14:14
Верховна Рада не включила до порядку денного законопроект Яценюка про Нацраду
Томенко заявив, що члени Нацради є помічниками власників телерадіокомпаній

Верховна Рада 20 квітня не стала включати до порядку денного восьмої сесії законопроект Арсенія Яценюка № 8136 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо припинення зловживання правом Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення)». За включення до порядку денного проголосували лише 70 народних депутатів.

 

Автор документу Арсеній Яценюк (НУНС) наполягав на розгляді законопроекту. За його словами, нині переділ медіаринку здійснюється за допомогою регулятора - Національної ради, яка може «відібрати ліцензію в будь-якого каналу, відібрати право на мовлення в будь-якої радіостанції». Першим кроком нової влади, за його словами, став відбір ліцензій у 5-го каналу і ТВі. «Я прошу повернути ліцензії, обмежити владу у впливі на Національну раду і повернути свободу слова Україні», - наголосив Арсеній Яценюк.

 

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко (позафракційний) нагадав, що жодного разу за останні роки Верховна Рада не слухала звіти Національної ради. «Сьогодні практично всі телекомпанії в абсолютній більшості вийшли за межі чинного законодавства», - звернув увагу він і додав, що це відбувається за потурання Нацради, оскільки «помічники власників телерадіокомпаній - члени Національної ради». Він закликав колег заслухати звіт Нацради.

 

«На сьогоднішній день відбираються ліцензії в телерадіоканалів, які не угодні сьогоднішній владі, і їх віддають тим структурами, які близькі до влади», - заявив народний депутат Володимир Ар'єв (НУНС). За його спостереженнями, з ефіру українських каналів зникають дитячі, освітні, публіцистичні, пізнавальні програми, так само як і україномовні програми.

 

Однак народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що більшість не буде підтримувати законопроект, після критики на адресу більшості і президента: «Ми завжди стояли і будемо стояти на захисті свободи слова. Ми готові були підтримати сьогоднішній законопроект, але після того, як вилили відро бруду на більшість і президента, ми не будемо підтримувати».

 

Нагадаємо, Арсеній Яценюк у законопроекті пропонував з-поміж іншого заборонити Нацраді здійснювати свої повноваження, якщо у її складі менше 6 осіб; заборонити апарату Нацради представляти її у державних органах місцевого самоврядування і судах, якщо її склад не є повноважним; зобов'язати Нацраду відновити ліцензії 5-го каналу і ТВі. Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації відправив цей законопроект на доопрацювання.

 

Арсеній Яценюк уже виходив із такою законодавчою ініціативою в червні 2010 року. Але за результатами розгляду в першому читанні 12 січня парламент відхилив його проект.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY