«Коментарі»: Прес-секретар Литвина заборонила рекламу газети. Юристи: правильно зробила

23 Березня 2011
17138
23 Березня 2011
17:15

«Коментарі»: Прес-секретар Литвина заборонила рекламу газети. Юристи: правильно зробила

17138
Рекламу «Коментарів» часто знімають через порушення закону
«Коментарі»: Прес-секретар Литвина заборонила рекламу газети. Юристи: правильно зробила

Рекламна кампанія тижневика «Коментарі» достроково припинена внаслідок адміністративного тиску з боку прес-секретаря спікера Верховної Ради. Про це йдеться у прес-релізі «Коментарів».

 

За інформацією видання, прес-секретар Володимира Литвина Ольга Чорна вимагала від телеканалів та агентств зовнішньої реклами припинити використання зображення спікера у рекламній кампанії тижневика.

 

«У рекламній кампанії мультимедійного бренда «Коментарі:» (газета, інтернет-портал та додатки для мобільних пристроїв) використовується обкладинка тижневика «Коментарі:» № 3 (248) від 21 січня 2011 року із зображенням спікера Верховної Ради України Володимира Литвина. Реклама була розміщена в ефірі національних телеканалів та на носіях зовнішньої реклами. Під час усного спілкування з працівниками газети Ольга Чорна мотивувала працівникам тижневика, що Володимиру Литвину ця фотографія дуже не сподобалася через те, що "він на ній перекошений"», - повідомляє прес-служба «Еволюшен Медіа», видавця газети.

 

Холдинг не отримав від Володимира Литвина жодного безпосереднього звернення щодо заборони використання його зображення, зазначається у прес-релізі.

 

У коментарі ТК Ольга Чорна повідомила, що вона нічого не забороняла, а просто звернула увагу на те, що згідно зі ст. 8 Закону України «Про рекламу» для того, щоб використовувати зображення та ім'я людини в рекламі, потрібний її особистий дозвіл. «Почалося з того, що телеканал "Інтер" відмовив "Коментарям" розміщувати їхню рекламу на підставі того, що у них немає згоди від Литвина. Коли я про це дізналася, то вирішила: якщо так робить один авторитетний канал, то чому інші нехтують законом. Тому я й звернулася до операторів зовнішньої реклами і телеканалів з листом, в якому звернула увагу на те, що вони, на мій погляд, порушують статтю 8 закону "Про рекламу" а також статтю 308 Цивільного кодексу», - сказала Ольга Чорна, додавши, що у її листі немає й слова про заборону. Звинувачення у адміністративному тиску вона також відкинула.

 

У тижневику «Коментарі» ж вважають, що з огляду на те, що Володимир Литвин є публічною особою, а його фотографія була зроблена під час публічного заходу, холдинг «Еволюшен Медіа» вважає подібні дії неправомірними і такими, що суперечать загальноприйнятим європейським принципам свободи преси.

 

«Редакція газети «Коментарі:» та весь видавничий холдинг «Еволюшен Медіа» звертається до Володимира Литвина з проханням припинити дії його прес-секретаря та не чинити перепони рекламній кампанії тижневика. Цей випадок є прикладом втручання чиновників у діяльність засобів масової інформації. Така практика неприпустима та загрожує свободі слова в Україні», - йдеться в прес-релізі.

 

«Згідно з Законом «Про рекламу» і Цивільним кодексом, ЗМІ і рекламні компанії обов'язково повинні взяти згоду в особи, зображення якої хочуть використати в рекламі», - прокоментував ТК директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

 

Нагадаємо, раніше знімалася зовнішня реклама тижневика «Коментарі» із зображеннями Леоніда Черновецького (у м. Києві) та Геннадія Кернеса (у м. Харкові) та інші.

 

Ольга Чорна надала ТК копії своїх листів до каналів та операторів зовнішньої реклами:

 

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду