«Коментарі» в рекламі замість фото Литвина напишуть: «Він боїться публічності»

25 Березня 2011
19519
25 Березня 2011
15:29

«Коментарі» в рекламі замість фото Литвина напишуть: «Він боїться публічності»

19519
Вадим Денисенко вважає, що скоро ЗМІ говоритимуть про політиків як про покійників - або добре, або нічого
«Коментарі» в рекламі замість фото Литвина напишуть: «Він боїться публічності»

Якщо всі канали та аутдор-оператори після листа прес-секретаря Володимира Литвина відмовляться розміщувати рекламу газети «Коментарі», то її замінять. На обкладинці замість фото Литвина буде напис «Він боїться публічності». Про це сказав головний редактор «Коментарів» Вадим Денисенко на прес-конференції «"Коментарі" борються за свободу обкладинок», яка відбулася 25 березня 2011 року в Києві.

 

«По-перше, ми рекламували не обличчя Литвина, а газету. По-друге, ця фотографія була зроблена кілька років тому на публічному заході, а газета вийшла 2 місяці тому. Відбулося пряме застосування телефонного права. Але це насправді не є боротьба між Литвином і "Коментарями" - проблема є набагато ширша. Якщо зараз ми проковтнемо цю ситуацію, то це означає, що, приміром, інтернет-видання не зможуть використовувати в банерній рекламі зображення жодного політика, якщо він не давав згоди на таке використання. Телебачення  і радіо не зможуть робити анонси і саморекламні заставки із зображенням чи голосом політиків. Тобто про політиків ЗМІ можна буде говорити як про покійників: або добре, або нічого», - сказав Денисенко.

 

Юристконсульт холдингу «Еволюшен медіа» Клим Братковський, оцінюючи законність реклами тижневика «Коментарі», зазначив, що зображення Литвина використовувалося не окремо, а тільки в контексті реального продукту - газети.

 

«Згідно із законом "Про рекламу", інформація на товарі не є рекламою. В нашому випадку зображення Литвина на обкладинці є ілюстрацією товару, тому не є рекламою. Але головне, що тут немає навіть реклами безпосередньо обкладинки, а тільки реклама бренду Comments.ua. У листі прес-секретаря є посилання на 308 статтю Цивільного кодексу, в якій йдеться про те, що в рекламі не можна використовувати зображення без згоди людини. Але забули про ч.2 307-ї статті, де зазначено, що якщо копію зображення було знято в публічному місці, а в цьому випадку це фото було зроблено кілька років тому на круглому столі в присутності багатьох журналістів, і Литвин не заперечував щодо його  використання, то його можна було друкувати. І очевидно, що це фото не стосується його приватного життя. Виходячи з цього, ми маємо право використовувати зображення свого продукту на правах власності. Окремо пан Литвин нашу рекламу не представляє», - зауважив юрист.

 

 

 

Політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що політики повинні служити народу, а не навпаки. На його думку, якщо зараз ЗМІ не зможуть відстояти своє право на професію, то замість фото доведеться робити малюнки політиків, як це часто робиться в Росії під час виборчих кампаній, або в США під час судових процесів.

 

Відповідаючи на запитання ТК, пан Денисенко зазначив, що наразі вони не звертатимуться до суду, бо «важко подавати в суд на телефонне право».

 

Нагадаємо, що прес-секретар Володимира Литвина Ольга Чорна розіслала телеканалам та агентствам зовнішньої реклами лист  щодо незаконності використання зображення спікера у рекламній кампанії тижневика, бо він не давав на це згоди.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19519
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду